Felrobbant csipogók – A nemzetbiztonsági bizottság elnöke már előre tájékoztatást kért

Felrobbant csipogók – A nemzetbiztonsági bizottság elnöke már előre tájékoztatást kért

A Hezbollah tagjai a robbantások közben meghalt társuk koporsóját viszik (Forrás: AFP via Europress/Mahmoud Zayyat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előre kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, hogy a jövő csütörtöki ülésükre a titkosszolgálatok már úgy érkezzenek, hogy tájékoztatást tudjanak adni a felrobbant csipogókkal összefüggésben – közölte a testület jobbikos elnöke. Sas Zoltán tájékoztatása szerint megbeszélést kezdeményezett a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárral, és már előre elmondta neki azokat a kérdéseket is, amelyekre az eset kapcsán választ szeretne kapni. – Ne vesztegessük az időt azzal, hogy esetlegesen újabb dolgoknak kelljen utánajárni – fogalmazott a politikus, aki azt is kérte, hogy a tájékoztatás során azt is mondják el neki, mit közölhet a nyilvánossággal. Mint írta, Farkas Örs mindezekre ígéretet tett.

Ahogy arról már beszámoltunk, a nemzetbiztonsági bizottság ugyan nem rendkívüli ülésen, hanem a munkaterve szerint jövő csütörtökön ül össze, ahol a Hezbollah tagjai ellen elkövetett merényletsorozat és annak esetleges magyar szála is napirenden lesz. A történtek kapcsán rengeteg a tisztázatlan részlet. Annyit tudni biztosan, hogy a hét elején és közepén tömegesen robbantak fel a Hezbollah tagjai által használt csipogók és adó-vevő készülékek Libanon különböző részein. A hivatalos adatok szerint 37 ember meghalt, köztük gyermekek is, több ezren pedig megsebesültek. A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője és a libanoni hatóságok Izraelt tették felelőssé az incidensért. Az izraeli hatóságok nem erősítették meg, de nem is tagadták érintettségüket.

Az ügyben felbukkant egy magyar szál is: a csipogókat forgalmazó tajvani cég, a Gold Apollo vezérigazgatója arról beszélt, hogy az eszközöket valójában egy BAC Consulting Kft. nevű magyarországi cég gyártotta licenc alapján. Ezt viszont később Magyarországon cáfolták: a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán arról beszélt, hogy „a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon”. A hírek ezután arról szóltak, hogy valójában Bulgáriából intézték a szerkezetek beszerzését, de a helyi nemzetbiztonsági hivatal szerint ugyanakkor nem az ő országukon keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a felrobbantott csipogók. Hozzátették azonban, hogy „Bulgárián keresztül csak pénz folyt át, körülbelül 1,6 millió euró. A pénzt Magyarországra küldték”.

Közben a Die Presse egy osztrák szálat is megszellőztetett, ami szintén Magyarországra vezet. A már említett tajvani cég vezetője ugyanis azt is mondta, hogy a szóban forgó csipogókat a magyar BAC Consulting Kft. tervezte és gyártotta, de a gyártást egy Tom nevű férfi irányította Ausztriában. Állítása szerint ő soha nem találkozott személyesen a Tom nevű osztrák képviselővel, de videón keresztül egyeztetett vele.