Bulgária és Tajvan is tagadja, hogy bármi köze lenne a robbanó csipogókhoz

Bulgária és Tajvan is tagadja, hogy bármi köze lenne a robbanó csipogókhoz

Felrobbantott hezbollahos csipogók maradványai a libanoni Bejrútban 2024. szeptember 18-án (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tajvani és bolgár hatóságok is tagadták, hogy a két országnak bármi köze lenne a Libanonban felrobbantott csipogókhoz – írta az AFP mentén a Guardian.

Csütörtökön a bolgár nemzeti biztonsági szolgálat nyomozást indított, miután a Telex azt írta, hogy a szófiai székhelyű Norta Global nevű cég importálta a csipogókat, mielőtt tovább szállította őket a Hezbollahnak. A Guardian tudósítása szerint a szolgálat azt nyilatkozta: „az ellenőrzések után vitathatatlanul megállapításra került, hogy Bulgária semmilyen olyan kommunikációs berendezést nem gyártott, importált vagy exportált, amelynek köze lehetett azokhoz, amelyek szeptember 17-én robbantak fel.”

Ezzel párhuzamosan a tajvani gazdasági miniszter is cáfolta, hogy a csipogók alkatrészeit Tajvanban gyártották volna. A Gold Apollo nevű tajvani cég, amelynek a védjegye rajta volt a csipogókon, bejelentette, hogy áldozatnak tekinti magát az ügyben, és feljelentette a rejtélyes hátterű budapesti BAC Consulting Kft.-t. Ugyanakkor a Die Presse úgy tudja, hogy a szóban forgó csipogókat a magyar BAC Consulting Kft. tervezte és gyártotta, de a gyártást egy Tom nevű férfi irányította Ausztriában.

Már 37 ember halt meg a csipogók keddi és a walkie-talkie-k szerdai felrobbantása miatt Libanonban, több száz sebesültet még kórházban ápolnak. Idehaza összeül szeptember 26-án az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Libanonban felrobbant csipogók ügyében.