Cseh elnökválasztás: az első fordulót mégsem Andrej Babis, hanem Petr Pavel nyerhette

Cseh elnökválasztás: az első fordulót mégsem Andrej Babis, hanem Petr Pavel nyerhette

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független elnökjelölt az egyik vetélytársával, Danuse Nerudová közgazdásszal, a brünni Mendel Egyetem volt rektorával prágai rádióvitájukon a cseh elnökválasztás kétnapos első fordulójának első napján, 2023. január 13-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint megírtuk, nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában. A korábbi hírekhez képest azonban megfordult a szavazati arány, a 85 százalékos feldolgozottságnál még vezető Andrej Babist lehajrázta legnagyobb ellenfele, Petr Pavel.   

A szavazatok 99,8 százalékának összeszámolása után a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babis volt kormányfő került, írja az MTI. A két vetélytárs közti különbség minimális: Pavel 35,38, Babis pedig 35,02 százalékot kapott, tehát Pavel az első. Korábban az állami hírügynökség azt írta, hogy az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Babis kapta meg a leadott szavazatok 37 százalékát, Pavel pedig a 34 százalékát.

A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A cseh iDNES.cz hírportál szerint 100 százalékos feldolgozottságnál Pavel a szavazatok 35,4 százalékával vezetett, Babis hajszállal lemaradva 34,99 százalékot kapott.

„Nagyon örülök. A szoros eredmény komoly munkára ösztönöz a második forduló előtt” – mondta Petr Pavel újságíróknak. A nyugalmazott tábornok egyúttal köszönetet mondott több jelöltnek, Danuse Neroduvának, Pavel Fischernek és Marek Hilsernek, akik felszólították választóikat, hogy a második körben Petr Pavelt támogassák.

Az első elemzések szerint Pavelre elsősorban a nagyvárosok lakói, a sikeres vállalkozók, értelmiségiek és magasabb végzettséggel rendelkezők, míg Babisra a vidékiek, az idősebbek, a nyugdíjasok és a nehezebb szociális helyzetben lévő választópolgárok szavaztak.