A ma kezdődő párizsi olimpia immár a második, ahova a MOB nem engedi be a Magyar Hangot

A ma kezdődő párizsi olimpia immár a második, ahova a MOB nem engedi be a Magyar Hangot

Matthieu Garel egykori francia atléta, Emma Terho, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának elnöke, Ban Ki Mun volt dél-koreai ENSZ-főtitkár, Thomas Bach, NOB elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója és Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (b-j) az olimpiai láng stafétájában vesz részt az olimpiai faluban a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitójának napján, 2024. július 26-án. (MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi már február eleje óta tudjuk: hiába jeleztük idejében az akkreditációs szándékunkat a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), nem kapunk akkreditációt a hivatalosa ma kezdődő párizsi olimpiára, így nem tudjuk a versenyek helyszíneiről tudósítani olvasóinkat.

Mindez egy udvarias levélből derült ki, amit február kilencedikén küldött nekünk Tóth Anita, a MOB kommunikációs igazgatója: „Kedves Kolléga! Sajnálattal tájékoztatunk, hogy a Magyar Hang részére igényelt, párizsi olimpiára leadott médiaakkreditációs igényedet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által Magyarországnak kiosztott limitált kvótaszám alapján a MOB nem tudta elfogadni. Az akkreditációs kérelmed továbbra is él, várólistán szerepel. Abban az esetben, ha az eddig akkreditációra felterjesztett médiumok közül bármelyik visszamondja kérelmét, vagy más okból törlődik a rendszerből, még van esély médiaakkreditációt kapni a párizsi olimpiára. Ha ezzel kapcsolatban bármilyen új fejlemény lesz, azonnal tájékoztatunk.”

Pontosan tudtuk, ezt mit jelent: már az előző, tokiói olimpiai idején is várólistásak voltunk, és akkor sem kaptuk meg az akkreditációt. Kétféle sorminta látszik a hazai sportszövetségeknél: míg a válogatott mérkőzéseire gond nélkül kapunk akkreditációt, például a Ferencváros találkozóira nem. Ahol tehát erős befolyással van a politika, oda nem engednek be minket – ehhez a táborhoz csatlakozott a MOB is. Érdekesség, hogy ha valahova nemzetközi szervezetnél kell az akkreditációt igényelni – lásd a kézilabda Final4 esetében az EHF, a labdarúgó-Európa-bajnokságnál pedig az UEFA –, akkor ott gond nélkül megkapjuk.

Év elején nem hagytuk annyiban a dolgot, bejelentésünk nyomán vizsgálatot indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de ennek eredményéről nem tájékoztattak minket. Eközben közérdekű adatigényléssel kikértük, ki volt szerencsésebb nálunk, ki az, aki tehát átjutott a rostán és a helyszínről tudósíthat. A nagy múltú és jelentős sportrovatot vivő orgánumok mellett találtunk pár furcsaságot:

• A Demokrata és a Mandiner hetilapok nem voltak olyan balszerencsések, mint a Magyar Hang: kértek és kaptak is újságírói akkreditációt egy-egy főre, miközben a példányszámuk lényegesen alacsonyabb a mienknél.
• Küldhet egy újságírót a méltán „közismert” Győr + Média is – ha megnyitják az oldalukat, most is fut rajta kormányhirdetés.
• Fotóst és újságírót is küldhet a Magyar Úszó Szövetség/Magyar Vízilabda Szövetség kombó, de talán nem alaptalan a kérdés, hogy: ők mióta számítanak médiaorgánumnak? Hasonló a helyzet a judo-, a kajak-kenu- és a vívószövetséggel is – ők is küldhetnek egy-egy tudósítót, miközben tudtunkkal nem médiumok.
• Újságírót delegálhat az olimpiára a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága – ezek szerint ők is újság, csak eddig jól titkolták.

Néhány napja lapunk munkatársa egy közadatigénylés után megírta: 11 millió forint értékben vásárolt az MTVA VIP-jegyeket a nemrég véget ért labdarúgó Európa-bajnokságra. Azt viszont nekünk sem mondták meg, mely mérkőzésekre szóltak a belépők és kik használták fel őket. Ennek mintájára most is közadatigénylést küldtünk a MOB-nak, azt kérdezve: a Magyar Olimpiai Bizottság az egyes olimpiai eseményekre hány protokoll és/vagy fizetett jegyet igényelt vagy kapott; ezek mennyibe kerültek; és ezekből mely politikusok/közéleti személyiségek számára biztosít belépést az egyes döntőkre. Amint válaszolnak, azt is megírjuk.