11 millió forintért vett belépőjegyeket az MTVA a foci Eb-re

11 millió forintért vett belépőjegyeket az MTVA a foci Eb-re

Szurkolók a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzés előtt a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Noha átszámítva több mint 11 millió forintot költött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) belépőjegyekre a vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokságon, közérdekűadat-igénylésre sem árulták el lapunknak, mely mérkőzésekre szóltak a jegyek. Az összeg ugyan eltörpül a szervezet idei 142 milliárd forintos költségvetése mellett, önmagában mégis jelentős kiadásnak tűnik.

A közmédia műsorgyártó szervezete – az MTVA – szerződéseinek listájában bukkantunk a társaság Euro 2024 GmbH-val kötött szerződésére. Ez utóbbi az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) közös vállalata, amelyet az Eb megszervezésére hoztak létre. Az MTVA-nál a beszerzés mellé azt írták: 2024-es Európa-bajnokságra szóló belépőjegyek, amelyért a lista szerint 22 ezer eurót fizettek. Ez durván 8,7 millió forintnak felel meg. Az MTVA-hoz fordultunk, hogy megtudjuk: hány belépőjegyet vásároltak, pontosan mennyit fizettek a jegyek darabjáért, és kíváncsiak voltunk arra is, mely mérkőzésekre milyen kategóriájú belépőket vettek. Egyúttal kértük a jegyértékesítő által kiállított számlát – elvégre az állami társaság jelentős összegű közpénzt költött –, azon ugyanis szerepelnie kell minden általunk kért nyilvános adatnak. Ezáltal kideríthettük volna, hogy csak a magyar válogatott találkozóira vagy más mérkőzésekre, például a kieséses szakasz összecsapásaira is vásároltak-e jegyeket.

• Hogyan derült ki, hogy többet fizettek a belépőjegyekért, mint amennyi a társaság által közzétett szerződéslistában szerepel?
• Hány jegyet vásároltak?
• Miért nem mondják meg, hogy mely mérkőzésekre szóltak a jegyek?
• Mennyiért vehetett belépőjegyet az egyszerű szurkoló?
• Hogyan szeretnénk megtudni, hogy miként használták fel a belépőket?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!