Alig várják, hogy megszabaduljanak Matolcsytól

Alig várják, hogy megszabaduljanak Matolcsytól

Matolcsy György (Forrás: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljes fordulatra lenne szükség a gazdaságpolitikában, mert megint utat tévesztett az ország. Ez a folyamat 2021-ben kezdődött és azóta is tart – mondta a 62. Közgazdász Vándorgyűlés megnyitóbeszédében Matolcsy György jegybankelnök, aki szerint teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, ideértve a gazdaságfejlesztést, a versenyképességet és az államháztartást is. 

– Nem kellemes a jegybank elnökének a kormány gazdaságpolitikájával szemben kritikus szavakat megfogalmaznia, de nem volt az 2022 decemberében sem – folytatta –, amikor a Gazdasági Bizottságban sokadszorra bíráltam a kormány inflációgerjesztő politikáját. 

Akkor az MNB elnöke a kormány által bevezetett árstopokat bírálta, és voltak, akik úgy vélték,. hogy a jegybank a fékre, a kormány pedig a gázra lépett. – a már látszik, hogy ebből gáz lett, nagyon nagy gáz – jelentette ki most Matolcsy, aki szerint  a magyar gazdaság utat tévesztett. „Egyik megálló sem lesz jó annak, aki rossz vonatra száll”, mégpedig a magyar gazdaságpolitika rossz vonatra szállt fel. Ezt követően egy Orbán Viktortól vett „dakota” idézettel is fűszerezte helyzetértékelését, mely szerint „ha döglött lóra ülsz és ezt észreveszed, akkor azonnal szállj le”.

Matolcsy György szavaira Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált a Mandinernek. Azt mondta, hogy Matolcsynak személyes problémája van Nagy Mártonnal, nem pedig szakmai. „A Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai problémája van, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel.”

Orbán Balázs szerint az ellentét feloldhatatlannak látszik, de sebaj, mert hamarosan lejár Matolcsy mandátuma az MNB élén. „Az ellentét sajnos valóban megterheli a magyar gazdaságot, de a jó hír az, hogy a vita legkésőbb jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. Addig már guggolva is kibírjuk.” Orbán Balázs ezután arról beszélt, hogy a kormány szeretné megőrizni Magyarországot “a béke és a biztonság szigetének, egy oázisnak a liberális nihil közepén”, és reméli, hogy az új jegybankelnök ismét partner lesz ebben.