400 kilométer séta két szamárral: állatkínzástól a mentésig

400 kilométer séta két szamárral: állatkínzástól a mentésig

Koszonits Patrik Fülessel Győrben, július 30-án (Forrás: Ott vagyunk már?/Facebook)

Ásotthalom és Mosonmagyaróvár közötti túraútvonalon haladva körülbelül négyszáz kilométert gyalogolt szamaraival a 19 éves Koszonits Patrik, egy majdani szamármenhelynek pénzt gyűjtve. Az egyik csacsi, Füles úgy 360, a másik, Fanni pedig 40 kilométert tett meg. 

Útja során többször beszéltem Patrikkal. Először éppen a Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszigeten állomásozott Fanni szamárral. Néhány napnyira a végcéltól, Mosonmagyaróvártól. Azért pont oda akart elgyalogolni, mert onnan költöztek el Ásotthalom mellé. De nem visszavágyódásból, hanem mert a fejébe vette, hogy meglátogatja Rábatamásiban a bátyját. Aztán amikor tervezgetett, a barátai azt javasolták neki, hogy akkor már menjen el Mosonmagyaróvárra is. Miért is ne? – válaszolta. Útvonaltól függően az úgy 40–45 kilométer plusz. 

Különben meg nem siettek, kicsit ballagtak a szamárral, aztán ha úgy alakult a dolog, megálltak néhány napra szusszanni. Szüksége volt a pihenésre. Meg arra, hogy az érdekesebb helyeken körülnézhessen. Azt mondta, előző nap például elvitték motorcsónakozni, majd mentett állatokat nézni.

Naponta átlagosan 20–22 kilométert baktattak, de volt, hogy csak tízet. Miért csökkentette le a napi penzumot, ha épp lecsökkentette? Erre a kérdésre is egyszerű a válasz: mert úgy látta jónak. Meg azért, hogy a kitűzött napra, augusztus 9-ére érjenek oda, ne előbb, ne később. Azt is mondta, meglepően jól bírja a gyaloglást, de azért mindennap voltak panaszai. Hol a lába fájt a gyaloglástól, hol a háta a táskától, de ezzel jár az ilyen barangolás. Amerre járt, nagyon figyeltek rá, önkormányzatok segítették, cukrászdák hívták meg, helyiek vittek neki ételt. Szállást is ajánlottak, többet, mint amennyit el tudott fogadni. A tenyerükön hordozták, Dunaszigeten például egy komplett programfüzetet kapott, abból lehetett választani. 

• Mennyit mentek egy nap?
• Állatkínzás egy ilyen túra?
• Mi a vonzó a szamarakban?
• Menhely nincs, mentett csacsi már van?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!