Várhatóan október 7-én vitázhat Orbán és Magyar az EP-ben

Várhatóan október 7-én vitázhat Orbán és Magyar az EP-ben

Az Európai Parlament ülése 2024. július 17-én Strasbourgban (Fotó: Európai Parlament/Fred Marvaux)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gulyáságyú Média értesülése szerint október 7-én pótolják az Európai Parlamentben a magyar elnökségi program bemutatását. Az esemény eredetileg ezen a héten lett volna, az árvízhelyzet viszont közbeszólt. Elsőként Magyar Péter szóltotta fel Orbán Viktort arra, hogy halassza el a vitát, és koncentráljon az itthoni védekezésre. A Tisza Párt elnöke levélben is kérte az Európai Parlament elnökétől, Roberta Metsolától, hogy tegye lehetővé ezt. Orbán végül valóban lemondta minden külföldi programját, még ha nyilvánvalóan igyekezett kerülni annak látszatát is, hogy ezt Magyar Péter felszólítására tette volna. Mindenesetre a Tisza elnöke az árvízhelyzet előtti hetekben készült rá, hogy most szerdán személyesen szállhat vitába Orbán Viktorral. Amennyiben ez október 7-én történhet majd meg, nyilván nem fog elhajolni a lehetőség elől.

Kérdésesebb a köztévés vita sorsa. Magyar ezt a meghívást eleve nem fogadta el, szintén az árvízi védekezésre hivatkozva. Viszont a gátra hívta a vitapartneréül kijelölt Orbán Balázst, egyben hozzátéve azt is, hogy neki egy másik Orbánnal kellene vitatkoznia. A közmédia végül október 3-ára halasztotta a vitát, de Magyar egyelőre nem egyértelműsítette, ezen ott lesz-e vagy sem. A Tisza Párt elnöke hosszú ideje beszél arról, mennyire példátlan, hogy a legnagyobb, harminc százalékos választási eredményt elért ellenzéki párt vezetőjét – az egyetlen EP-vita kivételével – meg sem hívják a közmédia műsoraiba.

Az Európai Tanács magyar elnöksége körül is hónapok óta zajlottak a viták, többen nem akarták elfogadni, hogy 2011 után ismét az Orbán-kormány kapja meg az elnökség vezetését. A strasbourgi vitán tehetik majd fel a képviselők kritikus kérdéseiket a magyar kormányfőnek. A Gulyáságyú Média pikánsnak nevezte azt a nyilvánvalóan nem szándékos mellékkörülményt, hogy október 7-én lesz Vlagyimir Putyin 72. születésnapja is. A háború kezelésének kérdése központi szerepet tölthet majd be a vita során.

Az Orbán-kormány egyébként újabb öt éves ciklusra jelölte az Európai Bizottságba Várhelyi Olivért, aki nemrég a grúz vezetővel kapcsolatban okozott diplomáciai zavart. Ursula von der Leyen EB-elnök Várhelyi portfóliójaként az egészségügyet és az állatjólétet jelölte ki.