540 milliárd eurós uniós mentőcsomagról egyeztek meg az EU pénzügyminiszterei

540 milliárd eurós uniós mentőcsomagról egyeztek meg az EU pénzügyminiszterei

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Megcsináltuk” – jelentette be péntek este Mario Centeno, az eurót használó uniós országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke, hogy sikerült olyan európai mentőcsomagról megállapodniuk, amelyet minden tagállam támogat. Nem csak a közös valuta tárcavezetői vettek részt a videokonferencián, hanem valamennyi uniós ország pénzügyminisztere hozta meg a közös döntést. Kedden délután már nekirugaszkodtak a témának a miniszterek, de 16 óra elteltével eredménytelenül zárult az egyeztetés. Most azonban alig egy órára volt szükség, igaz, rengeteg kétoldalú találkozó előzte meg a hivatalos ülést.

A pénzügyi csomag 540 milliárd eurót jelent, ami a maga nemében egyedülálló, ezt többször is hangsúlyozta Centeno elnök, mint ahogy azt is, hogy az állam- és kormányfőknek még jóvá kell hagyniuk. Éppen a tagállami vezetők voltak azok, akik két hete 14 napot adtak saját minisztereiknek, hogy tegyék le a javaslatukat az asztalra. A vita korábban azon volt, hogy a legnagyobb bajban lévő olaszok és spanyolok – francia támogatással – azt szerették volna, hogy az EU úgynevezett eurokötvényeket bocsásson ki és innen tudják finanszírozni a nehéz helyzetbe került gazdaságokat. Elsősorban Hollandia, Ausztria, Finnország és Németország ellenezte ezt, nem akarták, hogy végső soron más államok esetleges csődje őket is magával rántsa.

Ujhelyi: A Fidesz képviselői is megszavazták a szerintük nem létező uniós mentőcsomagot - Interjú | Magyar Hang

Adok-kapok alakult ki az elmúlt napokban az Európai Unió által a koronavírus-járvány kezelésére Magyarország számára biztosított források kapcsán Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő és a Fidesz potentátjai között. A Fidesz részéről a vitában megszólalt Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója, valamint Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, mindketten azt állítják, hazánk nem kapott anyagi segítséget az Európai Uniótól.

Centeno elnök elmondta, hogy a mostani megállapodásnak három eleme van: a dolgozók, a kis- és középvállalkozások és az államok támogatására készült egy-egy javaslat.

A pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság SURE névre keresztelt javaslatát, amely 100 milliárd eurót biztosít a foglalkoztatás támogatására. A konstrukció lényege, hogy a vállalatok rövidebb időben foglalkoztatnák az alkalmazottakat, viszont teljes fizetést adnának nekik, így meg lehet akadályozni a tömeges elbocsátásokat. A kormányok feladata, hogy kifizessék a különbözetet, erre azonban az EU biztosítana hitelt. A terv szerint azért az EU veszi fel a hiteleket, mert sokkal kedvezőbb az adósi besorolása, mint több tagállamnak, így kedvezőbben, vagyis olcsóbban juthat a pénzpiacokról forrásokhoz.

A kis- és középvállalkozások számára egy 200 milliárd eurós hitelkeretet nyit majd meg az Európai Befektetési Bank, míg a tagállami kormányok részére az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd eurónyi hitelt nyújt, amelyből a járvánnyal kapcsolatos egészségügyi kiadásokat lehet fedezni. Egy-egy tagállam csak saját GDP-jének 2 százalékáig igényelhet hitelt ebből az alapból.

Az Európai Unió lemond az orvosi eszközök vámjáról | Magyar Hang

Ahogy minden EU-s tagállam, Magyarország is azt kérte az EU-tól, hogy lehessen olcsóbban importálni harmadik országokból - tehát például Kínából - orvosi eszközöket. A kérésnek visszamenőleg eleget tett az Unió. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az orvosi eszközök és védőeszközök harmadik országokból történő behozatala esetében ideiglenesen felfüggeszti a vámokat és a héát (hozzáadottérték-adó).

Mindez természetesen csak az első lépés, a tűzoltás, a gazdaságok fellendítésére további terveket kell majd kidolgozni, ahogy erre az eurócsoport portugál elnöke is utalt. Ez azonban már érinteni fogja a következő hétéves költségvetést is, amelynek terveit most minden bizonnyal újra kell írni.

A két nappal ezelőtti viták után most az olasz és a spanyol pénzügyminiszter is elégedetten nyilatkozott, jó megállapodásként értékelték a tervezetet. A holland tárcavezető, Wopke Hoekstra azt mondta, amiben megegyeztek, az „tisztességes és észszerű”.