Titkolja a közmédia, hogy került a Mandiner és a Magyar Nemzet az adóforintokból fenntartott hirado.hu-ra

Titkolja a közmédia, hogy került a Mandiner és a Magyar Nemzet az adóforintokból fenntartott hirado.hu-ra

A Hirado.hu oldalán külön blokkot kap a Magyar Nemzet és a Mandiner (Forrás: hirado.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó ideje feltűnt, hogy az adófizetők pénzén fenntartott közmédia oldalán, a hirado.hu-n külön tartalmi egysége van egy külső vállalkozás két médiatermékének, a magát Magyar Nemzetnek nevező újságnak és a Mandinernek. A Mediaworks elméletben egy kereskedelmi vállalat, nem a közmédia része, ezért április elején közérdekű adatigénylést nyújtottunk be Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz azért, hogy megtudjuk, mennyit fizet a lehetőségért a Mediaworks a közmédiának és a hirado.hu-n való kiemelt megjelenési lehetőség adott-e más sajtóorgánumok számára és milyen feltételekkel.

Hiába kértük, hogy mutassák meg a közmédia és a Mediaworks közötti szerződést, a titoktartásra hivatkozva ezt nem tették meg. A következőt válaszolták: „Az Ön által kért adatok kiadását az alábbi okok nem tudjuk teljesíteni: tájékoztatom, hogy az Ön által megismerni kívánt adatok az Info tv. 27. § (3) bekezdésében meghatározott olyan üzleti titoknak minősülnek, amelynek megismerhetővé tétele az MTVA tevékenységének végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna. A Mediaworks Hungary Zrt. és az MTVA által megkötött szerződést a felek az üzleti titok hatálya alá helyezték. Az üzleti titok megsértése esetén az MTVA-nak számítania kell arra, hogy vele szemben a szerződéses partner polgári peres eljárást kezdeményez és a bíróság az MTVA-t objektív, illetve szubjektív szankciókkal is sújthatja. A fent előadottak alapján az üzleti titok megsértését az MTVA nem vállalja, nem vállalhatja”.

Megkérdeztük azt is, hogy más médium, például a Hang.hu milyen feltételekkel kaphatna a hirado.hu-n kiemelt megjelenést. Erre a következőt válaszolták: „Az MTVA felé intézett további üzleti ajánlat kéréssel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy külföldi forrásokból finanszírozott más médiumokkal nem áll módunkban megállapodást kötni”.