Szabotázsakció érte Párizs közlekedését az olimpia megnyitója előtt

Szabotázsakció érte Párizs közlekedését az olimpia megnyitója előtt

Képünk csak illusztráció! A francia állami vasúttársaság (SNFC) egyik üzemen kívüli TGV szuperexpresszvonata mellett megy egy nő a párizsi Montparnasse pályaudvaron 2024. február 16-án. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koordinált szabotázsakció érte Franciaország nagysebességű vasúthálózatát – írja a CNN a francia állami vasúttársaság, az SNCF közleményére hivatkozva.

A vasúttársaság szerint nagysebességű vasútvonalait tömeges, sok esetben gyújtogatásos támadások érték péntek reggelre, amelyek megzavarták a hálózat működését. A vonatokat más vágányokra terelték, de nagy számban kellett törölni is járatokat. Az utasokat felszólították az utazások elhalasztására, és arra, hogy maradjanak távol a pályaudvaroktól. Nagyjából 800 ezer embert érintenek a késések és leállások. A helyreállítás várhatóan egész hétvégén tartani fog.

A BBC szerint a Párizs környékén a rongálás által érintett TGV-vonalak miatt egyre többen várnak a párizsi Gare Montparnasse pályaudvaron. Az állomásokon tömegjelenetek alakultak ki, az ezekről készült videók már elkezdtek keringeni a közösségi médiában. A Párizstól nyugatra, Bordeaux felé, északra, Lille irányába és a keletre Strasbourgba tartó vonalak is meg lettek rongálva vagy valamilyen módon érintettek.

Nem világos még, hogy a „koordinált szabotázsakciót” ki, milyen indítékból követte el. A támadás alighanem az olimpiai megnyitó megzavarását célozta. Az olimpia ma esti megnyitójára egyébként 300 ezer embert várnak a Szajna partjaira. Korábban több európai biztonsági szolgálat is kiterjedt, orosz felbujtásra vagy orosz részvétellel elkövetett, az európai infrastruktúra elleni támadások lehetőségére figyelmeztetett, a francia hatóságok pedig néhány napja egy orosz származású szakácsot vettek őrizetbe, aki az olimpia idején tervezett valamilyen „kiterjedt” akciót.

Címkék: olimpia, gyújtogatás, TGV