Putyin úgy tesz, mint aki nem tudja, hogy továbbra is Zelenszkij az ukrán elnök

Putyin úgy tesz, mint aki nem tudja, hogy továbbra is Zelenszkij az ukrán elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én (Fotó: AFP via Europress/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Minszkben, ahol fehérorosz hivatali kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával egy és háromnegyed órás tárgyalást folytatott a közös orosz-fehérorosz kormányülés előtt. Mint azt a távirati iroda megjegyzi: bírálói szerint Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt, miután Ukrajnában a 2024-es elnökválasztást hadiállapotra és általános mozgósításra hivatkozva ő maga „időszerűtlennek” minősítette és törölte.

Szakértők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy háborús helyzetben nem lehet választásokat tartani. Jelen esetben Ukrajna sem lenne képes garantálni a voksolás tisztaságát, de azt sem, hogy minden jogosult leadhassa a szavazatát. Épp ezért továbbra is Volodimir Zelenszkij az ország vezetője.