Újra radikálisabb irányba fordítanák a Jobbikot Gyöngyösi Márton kihívói

Újra radikálisabb irányba fordítanák a Jobbikot Gyöngyösi Márton kihívói

Gyöngyösi Márton és Róna Péter, a Jobbik eredményváró rendezvényén Budapesten, a Hotel Astoriában 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó Gábor korábbi pártigazgató visszahívásával és radikálisabb irányvonallal próbálkoznának a korábbi vezetés kihívói a Jobbikban. Korábban Gyöngyösi Márton is jelezte: indul az elnökségért, de a Magyar Hang információi szerint még nem nyújtotta be hivatalosan a jelentkezését. 

„Rendet tettünk magunkban, rendet teszünk a Jobbikban!” – ezzel a szöveggel jelentetett meg két napja egy fotót a közösségi médiában Adorján Béla, a Jobbik politikusa, vásárosnaményi önkormányzati képviselő. Ezután újabb és újabb fotókat osztott meg ő és más jobbikos politikusok, amelyen rajta kívül egyre több párttársuk, és Szabó Gábor egykori pártigazgató is szerepelt. Szabó Gáborról érdemes felidézni, hogy még a 2010-es években sokan neki tulajdonították a párt sikeres építkezését, sokat lehetett hallani komoly befolyásáról, ám végül Gyöngyösi Márton elnöksége alatt távozott a párt választmányi elnöki tisztségéről. Erre a pártelnök kérte meg, azzal az indoklással, hogy „eltérően ítélik meg a Jobbik elmúlt egy évben véghez vitt politikáját és annak sikerességét, valamint az önkormányzati választáson történő megmérettetésének módját is”.

A párt végül Róna Péter közgazdászt kérte fel listavezetőnek, és 0,99 százalékos eredményt értek el az európai parlamenti választáson. Mindezek ismeretében lemondott az elnökség, tisztújítást írtak ki, de Gyöngyösi Márton már korábban jelezte, hogy újra elindul az elnöki pozícióért. Helyzetét nehezítheti az egy százalékot sem elérő választási eredmény, amelyet a párt frakcióvezető-helyettese az ATV-ben „tragikusnak” nevezett. Ide sorolható az is, hogy kihívói visszahoznák a pártigazgatói székbe Szabó Gábort.

Gyöngyösi kihívójaként Adorján Béla jelentkezett be az elnöki, és Brenner Koloman az elnökhelyettesi pozícióra. A Magyar Hang jobbikos forrásból úgy értesült, hogy ezekre a pozíciókra egyelőre nem nyújtott be más pályázatot. Erre legkésőbb a tisztújítás előtt két nappal, vagyis június 27-ig van lehetőség. Az alelnökjelölti pozícióra sok jelentkezés érkezett, legalább 12 fő nyújtott be eddig szándéknyilatkozatot. Azok a politikusok biztosan, akik a közösségi médiában megjelent, egyre több főt számláló fotókon szerepelnek Adorján Béla mellett: Kvárik Anita, Lukács László György frakcióvezető-helyettes és Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő. Továbbá a Magyar Hang értesülése szerint Ander Balázs jelenlegi elnökségi tag és Révi Attila törökszentmiklósi önkormányzati képviselő is fel fog bukkanni a fotókon, velük lesz teljes a Szabó Gáborral kiegészült csapat létszáma, amely arra készül, hogy közösen veszi át a Jobbik vezetését. A többi jelentkező tőlük eltérő elképzelésekkel rendelkezik a Jobbik jövőjéről.

A „rendet tevés” a Magyar Hang értesülése szerint a pártszervezetben való „rendcsináláson” kívül – amelyben Szabó Gáborra számítanának –, azt takarja, hogy a korábbi vezetés kihívói a néppártosodás után ismét radikálisabb irányba vezetnék a pártot, azzal az indoklással, hogy „nem lehet mindenre néppárti választ adni”, a  ugyanis ezekből a néppárti válaszokból úgy tűnhetett, hogy a Jobbiknak bizonyos kérdésekre „nincs egyenes válasza”. Ugyanakkor ez nem „szélsőségességet és fanatizmust” hanem „őszinte radikalizmust” jelentene a tervek szerint. 

 



Címkék: Jobbik