Miénk a munkásököl, de a profit másé

Miénk a munkásököl, de a profit másé

Szegedi Tudományegyetem (Fotó: Wikipédia)

Tavaly az Európai Unióban a 25–34 év közötti lakosság 43 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel. 13 ország, közöttük Lettország, Litvánia és Lengyelország már elérte a közösségi célként 2030-ra meghatározott 45 százalékot, Magyarország azonban sajnos ezen a listán is a sereghajtók közé tartozik, a 29 százalékos magyarországi aránynál csak Románia ért el rosszabb eredményt, 23 százalékot. A hazai régiókat tekintve is rosszul állunk, hiszen Észak-Magyarországon 18,2 a mutató értéke, de nem sokkal került 20 százalék fölé az Észak-Alföld és a Nyugat-Dunántúl sem.

– Közgazdasági alapvetés, hogy minél magasabb valakinek a képzettsége, annál magasabb a bére. A nyolc általánost végzettek és a diplomások bére között átlagosan háromszoros a különbség. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség középfokú végzettségűekre vagy szakmunkásokra, hiszen nekik is nagyon fontos szerepük van a gazdaságban – elemezte a számokat lapunknak Virovácz Péter.

• Hogyan léptek túl ezen az ázsiai kistigrisek?
• Miként változott a diplomások aránya 1990 óta?
• Segíthet-e ezen a felnőttoktatás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!