Von der Leyen, Costa és Kallas – ők az EU új vezetői

Von der Leyen, Costa és Kallas – ők az EU új vezetői

Ursula von der Leyen a 2022-es „az Unió helyzete” beszédét tartja az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. szeptember 14-én. A háttérből Olena Zelenszka, ukrán first lady hallgatja. (Forrás:
Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön este nem sokkal 11 óra után egymás után érkeztek a hírek az uniós csúcstalálkozóról tudósító újságírókhoz Brüsszelben, hogy az állam- és kormányfők meghozták a szükséges döntéseket és kijelölték a következő uniós csúcsvezetőket. Hamarosan hivatalosan is megerősítették a döntést.

A névsorban tulajdonképpen nem volt meglepetés, mert az előzetes tárgyalások során is ugyanezeket a politikusokat jelölték a pártcsaládok, figyelembe véve az európai választások eredményét.

Eszerint a következő két és fél évben (a mandátum egyszer ugyanennyi időre meghosszabbítható) a szociáldemokrata Antonio Costa, volt portugál miniszterelnök lesz az Európai Tanács elnöke. Az Európai Bizottság elnökének a tagállami vezetők a jelenlegi elnököt, a néppárti Ursula von der Leyent jelölik, őt az Európai Parlament választja meg, várhatóan július 18-án. Az uniós diplomáciai irányítójának pedig a jelenlegi észt miniszterelnököt, Kaja Kallast jelölte a liberális pártcsalád, és ezt erősítették meg a tagállami vezetők.

A szavazás nem volt egyhangú. Lehetett tudni, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egyáltalán nem volt elégedett a tárgyalások menetével, mivel őt abból kihagyták, ugyanis egyik centrista pártcsaládnak sem a tagja. Ez tükröződött a szavazatain is, a kiszivárgott hírek szerint Meloni Von der Leyen esetében tartózkodott, és a másik két jelölt ellen voksolt. Szintén nem értett egyet Orbán Viktor a jelöltállítás folyamatával, szégyennek nevezte azt. Orbán Ursula von der Leyen ellen voksolt, tartózkodott Kallas esetében és megszavazta Costát.

Az állam- és kormányfők elfogadták az úgynevezett stratégiai menetrendet is, amely a következő öt évre szóló politikai prioritásokat tartalmazza. Ez az a dokumentum, amely a most megválasztott vezetőknek iránytűként kell szolgálnia a döntések meghozatala és az EU képviselete során.