A delegációk a buszsávokat is használhatják majd Budapesten

A delegációk a buszsávokat is használhatják majd Budapesten

Buszsáv Budapesten a Kossuth Lajos utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogszabályt módosít a kormány, hogy amíg Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét – júliustól fél éven keresztül – bizonyos delegációk használhassák a fővárosban a buszsávokat is – közölte a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium. Azzal indokolták, hogy ebben az időszakban diplomáciai csúcsüzem lesz, a kontinens kiemelten fontos kérdéseire fókuszáló magyar elnökség munkája jelentős számú nemzetközi delegáció mozgását teszi szükségessé. Annak érdekében tehát, hogy ez ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, módosították a vonatkozó jogszabályt, hogy a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz forgalmi sávokban közlekedjenek.

Kiemelték, hogy mindez szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is az autóbuszoké és a trolibuszoké, a közösségi közlekedésnek itt elsőbbsége van.