Demeter Szilárdot kérdeztük, válaszaiból a kulturális élet súlyos problémáira derült fény

Demeter Szilárdot kérdeztük, válaszaiból a kulturális élet súlyos problémáira derült fény

Demeter Szilárd és Csák János (Fotó: Csák János Facebook-oldala)

A központosítás (kudarca) miatt mondott le Csák János? Megszűnik a legrégebbi országos múzeum? Drasztikus megszorítás várható a kultúrában? Mi baja volt a kormánynak Széchényi Ferenc nevével? A július 1-jével induló új „csúcsszerv”, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ működéséről kérdeztük Demeter Szilárdot, ám ő ennél jóval többet elárult: válaszából a kulturális élet súlyos problémáira derült fény.

A Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központtal a múzeumok csúcsszerve jön létre – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter február 27-én, a közmédia műsorában. Négy hónappal később már nem Csák vezeti a tárcát, és Széchényi Ferenc nevéről is lemondott az állam, a „csúcsszerv” azonban Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központként (MNM KK) hivatalosan is megkezdi működését. A centralizálás régóta dédelgetett kormányzati álma ezzel valósággá válik, és vélhetően a múzeumi holdingot további összevonások követik majd a kultúra minden területén (ahogy arra az új kulturális törvény kiszivárgott tervezetéből is következtethetünk). Az integráció már L. Simon László programjában is felmerült. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egykori elnöke, korábbi kulturális államtitkár és országgyűlési képviselő 2021-ben került a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére. Ambiciózus tervei között szerepelt a múzeumi konglomerátum is: számos intézményt vont volna egybe – a saját vezetése alatt. Ötlete nem aratott egyöntetű sikert, így L. Simon letett a központosításról, vagy talán csak jegelte a tervet egy időre, a megvalósításra mindenesetre már nem maradt lehetősége, mert Csák János 2023 novemberében eltávolította az MNM-től.

Ironikus módon éppen a távozása kellett ahhoz, hogy elinduljon a központosítás. Az ötletet – hivatalosan – Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója és a Petőfi Kulturális Ügynökség feje dobta be újra, és ő már sikerrel járt. Csák János a fent idézett közmédiás műsorban jelentette be, hogy Demetert nevezi ki az újonnan létrejövő „kulturális holding” vezetőjévé, vagyis ő bonyolíthatja le az integrációt, amelynek során az MNM és a PIM mellett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM), az Iparművészeti Múzeum (IMM) és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) kerül egyetlen hatalmas szervezetbe.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 4-ig kapható 2024/26. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!