Hadházy Ákos Gyurcsány Ferencről: Döglött oroszlánba nem szívesen rúg az ember

Hadházy Ákos Gyurcsány Ferencről: Döglött oroszlánba nem szívesen rúg az ember

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Válaszolt Hadházy Ákos arra, hogy Gyurcsány Ferenc őt nevezte meg a 2018-as fideszes kétharmad egyik felelőseként kedden. – Döglött oroszlánba nem szívesen rúg az ember és nem is reagálnék csak azért, hogy magamat védjem. Viszont az elhangzottak kapcsán ki ki lehet fejteni néhány dolgot, amit akkor is fontos tisztázni, ha a korábbi miniszterelnök csak provokatív céllal nevezett meg engem is a felelősök között – kezdte a független parlamenti képviselő.

Ezt követően öt megjegyzés tett. Az első, hogy ő a 2018-as, vesztes választás estéjén lemondott az LMP társelnökségéről, vállalta a felelősséget. – Talán előbbre tartanánk, ha ez szokás lenne az ellenzékben. Akár még a DK-ban is! – jegyezte meg. A második az volt, hogy szerinte ebben az országban szinte minden baj forrása az, hogy a politikában a dolgoknak nincs következménye, és ez sajnos így is fog maradni, amíg ez az ellenzékben is így van. Harmadik pontja az volt, hogy „ami ebben az országban történik, MINDANNYIAN felelősök vagyunk, bár igaz, hogy eltérő mértékben”. A negyedik az volt, hogy „ha a felelősöket keressük, akkor egy mondatban is összefoglalhatjuk 15 perces videó helyett: szinte semmit nem tettünk az ellenállásért, a tisztességes játékszabályok kikényszerítéséért. Ehelyett készségesen eljátszottuk szép szónoklatokkal, hogy még mindig demokráciában élünk”. Végezetül szerinte az, hogy 2018-ban csak az LMP és a Jobbik miatt hiúsult meg a koordináció, „egy méretes hazugság”. – De az is minimum tévedés, ha a következő két évben megint az összefogás/nem összefogás témáján pörgünk. Hiszen sok bizonyítékunk van arra, mi a megoldás erre a dilemmára. Zugló, Ferencváros, Józsefváros és a Hegyvidék is megmutatta már: az ellenzéki együttműködés alapvető fontosságú. Viszont ha az összefogás azt jelenti, hogy minden , sokszorosan kompromittálódott politikust pozícióban kell tartani, az valójában a rendszert fogja életben tartani – tette hozzá.

„Vonuljon vissza öt évre!”

Később reagált Vona Gábor volt Jobbik-elnök, a Második Reformkor Párt vezetője is, akit szintén a 2018-as kétharmad felelőseként emlegetett Gyurcsány Ferenc, ő szintén öt pontban foglalta össze gondolatait:

„1. Megértem, hogy nem mondott le. Sokat dolgozott a pártjáért. Megérdemli ezt az elnökséget. A DK ön nélkül tényleg nem létezik.
2. A DK-n kívül a másik csapat, ami ön nélkül nem létezik: a NER.
3. Olyan ön Orbán Viktornak, mint Orbán Viktor önnek. Garancia a politikai túlélésre.
4. Lenne egy javaslatom. Vonuljon vissza öt évre, ahogy 2018-ban én is tettem. Ez idő alatt végiggondolhatná, miért is szerepel mindig ön a Fidesz plakátjain. És egyszer, csak egyszer – mondjuk 2026-ban! – hagyja, hogy ön nélkül is megpróbálja az ellenzék. Ahogy én is hagytam 2022-ben.
5. Aztán, ha így sem sikerül, akkor folytassa! Akkor áradjon a DK! Akkor igaza van, és tényleg nem ön az akadály. De engedje meg, hogy egyszer megpróbálja az ország. Hátha mégis…”

„Fuss neki még egyszer!”

Schiffer András volt LMP-társelnök, ügyvéd többek közt arról írt Gyurcsánynak: „Csupán egyetlen csúsztatásra szeretném felhívni becses figyelmedet: ha én 2014-ben akár csak szóba álltam Vona Gáboral, vagy Novák Előddel, olyan nácizást kaptam Tőled is, kedves feleségedtől is és a szóvivődtől is, hogy a fal adta a másikat. Most pedig, ha jól értem, Vonát és engem hibáztatsz azért, hogy 2014-ben nem volt összefogás az MSZP/DK, a LMP és a Jobbik között? Miről beszélsz? Szerintem fuss neki még egyszer!”