Mesék, amelyek jól sem kezdődnek

Mesék, amelyek jól sem kezdődnek

Mártonffy András regénye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csáth Géza emlegetése többszörösen is indokolt Mártonffy András második regénye kapcsán. A történet alapvetően a rendszerváltás időszakában játszódik, de két hősének egyike kilencvenes, a történelem élő tanúja. Tizenéves korában pedig a Brenner Jóskaként emlegetett Csáth volt a zenetanára. A fikciós térben legalábbis: Kamilla így hasonlóképp emlékezhet vissza a háborút megjárt Csáth morfinizmusára és őrületére, ahogy egykori férje csatatéri sokkjára.

Századnyi tapasztalata, nagymamás melegsége magával ragadja a nehéz sorsú Győzőt, aki elkeseredettségében szélsőséges lépésre ragadtatja magát: elrabolja az idős hölgyet. Igaz, erőszakhoz nem kell folyamodnia, az asszony – ha nem is épp lelkesen, de – engedelmeskedik neki. Kifejezetten szerény körülmények közé kerül, mégis inkább érdeklődéssel figyeli, hova jutott. Egykedvűnek tűnik, de valójában nagyon is odafigyel a világra, kegyetlen-sötét tapasztalatait pedig aztán – hasonlóképp Az Ezeregyéjszaka meséihez – különös történetekbe önti.

Ahogy a címben is olvashatjuk, tizenegy éjszakán át mesél 11 rémhistóriát az egyre rémültebb, csalódottabb férfinak. Aki csak a kedves nagymamája emlékét vágyik visszahozni, Kamillától viszont megkapja az emberlét összes kínját, magányát és fájdalmát. Történetei, hasonlóan a Grimm-mesékhez, mélységesen feketék, sokszor természetfelettiek, varázslatosak. Csáthtól elolvashattuk a meséket, amelyek rosszul végződnek. Mártonffy regényhősétől megkapjuk azokat, amelyek még csak jól sem kezdődnek – ahogy a két szereplő is rögtön élete elején kénytelen megtanulni, hogy sok jóra nem számíthat.

Győző a nosztalgiába menekülne, Kamillától viszont megtudja, hogy a halál mindenek mögött ott rejtezik. A halál alakja lesz ennek a regénynek az elbeszélője is, a mesék is egyre a semmi iszonyához térnek vissza. Mégis elbűvölik az olvasót, a rettenő elfordulás helyett inkább kíváncsian várjuk a következő szürreális fordulatot. Jellegzetes karakterek vonulnak fel az erdőbe menekülő remetétől a felesége elvesztésébe belefásuló édesapáig. Csak épp ami következik velük, nem épp mindennapos: az előbbi fokozatosan eggyé olvad egy fával, az utóbbi pedig a fiával közösen épített terepasztal apró lakójává változik. Történeteik pedig, ahogy az várható, árulkodnak Győző és Kamilla tapasztalatairól, nyomorúságáról. Izgalmas, olvasmányos regény lett Mártonffy Andrásé, nem lőhetünk vele mellé.

Mártonffy András: 11 éjszaka. Trend Kiadó, 2024. 3999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2024/25. számában jelent meg június 21-én.