Fiatal mesemondó nő és párja volt az Árpád hídi baleset áldozata

Fiatal mesemondó nő és párja volt az Árpád hídi baleset áldozata

Szeleczki Mónika és Bajkó Ervin (Fotó: Facebook/Rákóczi Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábbi tagjaitól, Szeleczki Mónikától és Bajkó Ervintől búcsúzik a Rákóczi Szövetség, a két fiatal az Árpád hídi baleset áldozata lett. Szerda este haladt nagy sebességgel egy zavart elmeállapotú férfi az Árpád hídon lopott taxival, majd nekicsapódott egy Suzukinak. Az utóbbi autóban ült a mesemondóként ismert Szeleczki és párja, akik a baleset okozójával együtt azonnal életüket vesztették. Négy másik személy megsérült, őket kórházba szállították. Közülük ketten súlyos, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Csütörtökön megszólalt lapunknak Borbély Zoltán ügyvéd, akit arról kérdeztünk, meg lehetett-e volna előzni a balesetet. Mint kiderült ugyanis, annak okozója szerda délelőtt már a rendőrök látókörébe került, miután kábítószert találtak nála, és a gyorstesztje is pozitív lett, ennek ellenére mégis elengedték. Az ügyvéd szerint „nem feltétlenül állt fent minden körülmény” ahhoz, hogy már szerda reggel őrizetbe vegyék a férfit: „amennyiben a rendőrök csak zavart állapotban találták a férfit, amikor kimentek hozzá, az önmagában egyáltalán nem elég az őrizetbe vételhez. Az illetőnek ilyenkor egyértelmű jeleket kell mutatnia arra, hogy közveszélyes állapotban van. A kivezényelt rendőröknek szigorú szabályok alapján kell mérlegelniük, hogy őrizetbe veszik-e az adott személyt. Az, hogy kábítószer volt nála, szintén nem elég indok”, más körülményeket is figyelembe kell venni.

Bajkó Ervin előzőleg a Rákóczi Szövetség munkatársaként tevékenykedett, és a határon túli településeken élőknek juttatott adományok kapcsán nyilatkozott a sajtónak. A kéméndi származású mesemondó, Szeleczki előadásaival országos ismertséget szerzett magának, illetve Felvidéken is népszerűnek számított. Búcsúzott tőle a Jásztánc Alapítvány, ahogy az ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék tanszékvezető docense. Pölcz Ádám azt írta: „Mónika az ELTE TÓK által szervezett mesemondó versenyeken tűnt fel évekkel ezelőtt, azóta pedig már önálló mesemondóként járta a Kárpát-medencét, a Karon is többször megfordult előadóként. Hallgatóinknak olyan hagyományos és élvezetes tudást közvetített, amely valódi kuriózumnak számít a mai világban.” Szeleczki Mónika előadásai közül több megtekinthető a YouTube-on is. A Ma7 pedig 2018-ban készített interjút a Palócország-Meseország Mesemondóverseny akkori nívódíjasával.