Exit poll: a baloldal nyert a francia választás második fordulójában

Exit poll: a baloldal nyert a francia választás második fordulójában

Sorban álló szavazók a francia parlamenti választások második fordulójában Párizsban 2024. július 7-én. (MTI/AP/Aurelien Morissard)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap este, az urnazárást követően megjelentek az első exit pollok a francia nemzetgyűlési választás második fordulójáról – írja a 24.hu. A Guardian által idézett Ipsos becslés szerint a baloldali Új Népfront 172-192, Emmanuel Macron párszövetsége, az Együtt 150-170, míg meglepetésre Marine Le Pen pártja, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés szövetség 132-152 mandátumra számíthat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy egyetlen pártszövetség sem szerezte meg az abszolút többséget. Mint ismert, Emmanuel Macron államfő az európai parlamenti választások után azonnal feloszlatta a nemzetgyűlést, és választást írt ki. Az első fordulót egy héttel ezelőtt tartották, akkor a Nemzeti Tömörülés az összes voksok csaknem harmadát szerezte meg, a második helyre került az Új Népfront, és Macronék pedig mindössze a voksok ötödét tudhatták magukénak. Most pénteken, a második forduló előtt még úgy tűnt, hogy a szélsőjobboldali párt fog nyerni, de eközben már javában zajlottak a visszalépések a baloldali és az Macron pártszövetségéhez tartozó jelöltek között egymás javára. 

Jean-Luc Mélenchon, az Új Népfront vezetője méltatta a választókat, amiért megállították a szélsőjobboldalt a sikeres mozgósításnak köszönhetően. (A második forduló valóban rendkívül magas választási részvételt hozott: az előzetes becslések szerint a választásra jogosultak több mint 67 százaléka voksolhatott.) Egyúttal felszólította Emmanuel Macron elnököt, hogy kérje fel a baloldali koalícióból a következő miniszterelnököt. A Portfolió idézi Sébastien Chenu-t, a Nemzeti Tömörülés alelnökét, aki viszont azt mondta: „káoszba taszította” a mostani választás Franciaországot a „természetellenes szövetségek” miatt.