Atombunker akaszthatja meg a Magyar Rádió épületeinek bontását

Atombunker akaszthatja meg a Magyar Rádió épületeinek bontását

Az atombunker és a mellé-köré épült irodaház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nyolc perccel az atombomba robbanása után kialudt a villany, rögtön utána a rádióban lejárt az utolsó gramofonlemez. Egy óra múlva szörcsögni kezdtek a csapok, aztán nem folyt több víz. A lomb is száraz lett, akár a bádog – így fest a nukleáris támadás Örkény István Budapest című egypercesében. A novella az elpusztíthatatlan életerő abszurd dokumentuma, egy dologban azonban téved: a rádióban nem járt volna le az utolsó lemez. Amint a robbanás zaja elül a porig rombolt városban, az ellenséges hatalmak döbbenten hallhatják, ahogy megszólal a rádió adása. Mert az ötvenes években, a harmadik világháború fenyegetése közepette a kommunista vezetés az elpusztíthatatlanság illúziójában látta a túlélés lehetőségét: bunkert emeltek a Magyar Rádió területén, amely egy atomcsapás után is biztosította volna a műsorszórást – mintha mi sem történt volna.

A vasbeton kocka a mai napig ott áll a Pollack Mihály téren, eltüntetése lehetetlen küldetésnek tűnik, még akkor is, ha a brutális épület éppen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új kampuszának útjában áll. Filozófiai problémának sem utolsó: mit kezd a NER minden falon áthatoló akarata a Rákosi-korszak áthatolhatatlan falú mementójával?

Ahogy arról a Magyar Hangban is többször beszámoltunk, a Magyar Rádió az építészet és a kulturális örökség szempontjából is felbecsülhetetlen értékű épületegyüttesét lebontják, hogy a helyére a PPKE új komplexuma kerüljön. A Nemzeti Múzeum mögött fekvő, a Múzeum utca–Pollack Mihály tér–Bródy Sándor utca–Szentkirályi utca által határolt terület sorsáról 2020 márciusában döntött a kormány. Az egyetemi kampuszra kiírt tervpályázaton másfél évvel később, 2021 novemberében hirdettek győztest. A Pikó András vezette Józsefvárosi Önkormányzat 2023-ban ideiglenes védelem alá helyezte az épületegyüttest, így akadályozván annak lebontását, ám a kormány felülírta a kerületi vészmegoldást, a munkálatokat így idén júliusban megkezdték.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!