Döntött a Kúria, újraszámolják az érvényes főpolgármesteri szavazatokat

Döntött a Kúria, újraszámolják az érvényes főpolgármesteri szavazatokat

Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria „elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását” – jelent meg a Kúria honlapján vasárnap. A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Tehát csak az újraszámolás után állapítják meg, ki lesz Budapest főpolgármestere.

Június 9-én Karácsony Gergely a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert a főpolgármester-választáson. Az érvénytelen szavazatok magas száma miatt azonban vetélytársa, Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni. Az érvénytelen szavazatokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én újra számolta, és megállapította, hogy mindössze 41 szavazatnyi többséggel ugyan, de továbbra is Karácsony Gergely a győztes. Ez ellen mindketten fellebbeztek, Karácsony a választás megismétlését kezdeményezte. Vitézy a vékony kihúzások miatt a IV. és a VII. kerületben a választás megismétlését is kérte. 

A Kúria június 26-án úgy döntött: nincs indok a választás megismétlésére, ám Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordult,  amely megállapította, hogy a Kúriának új eljárásban, új döntést kell hoznia. Így született meg a mostani határozat, amelyben az is a döntés elvi tartalmáról szóló részben, hogy „a bírósági felülvizsgálati kérelemben kétség szintjén megfogalmazott felvetések nem adnak alapot a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítésére és a választás megismétlésének elrendelésére”.

Karácsony Gergely a Facebookon már reagált is a döntésre. Mint írta, ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és hogy neki csak az az újraszámolási folyamat fogadható el tisztességesnek, amelynél nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják „ki tudja hogyan” a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást. – A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie. Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni! – szögezte le.