Orbán Viktor elárulta, mit gondol Putyinról

Orbán Viktor elárulta, mit gondol Putyinról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor interjút adott a svájci Weltwoche munkatársának, Roger Köppelnek, akinek elárulta, pontosan mi történt a Moszkvában tett látogatásakor. A miniszterelnök hétfőn újabb meglepő lépést és újabb találkozókat ígért.

A magyar miniszterelnök aközben adta a rövid interjút Roger Köppelnek, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott pénteki tárgyalása után a honvédségi gépen továbbutazott a Türk Államok Szervezetének informális csúcstalálkozójára. Köppel szerint Orbán Viktor megteremtette Oroszország és Ukrajna között a béketárgyalás esélyét. Az útközben készült rövid interjúban – amelyet az Index szemlézett – Orbán meglepő részleteket árult el a találkozó előkészítéséről és a további terveiről. – Küldtem egy titkos üzenetet Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy szervezzen meg valamit, mivel a telekommunikációt teljes mértékben megfigyeli a többi nagyfiú, ezért próbáltam szőnyeg alatt tartani a dolgot, amíg csak lehet – mondta a moszkvai útról a kormányfő, aki többek között arról is beszélt, hogy a moszkvai látogatást a két nappal korábbi kijevi útja után kezdte szervezni és „teljes titoktartás mellett lett előkészítve”. Hasonlóképpen nyilatkozott korábban Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője, bár szakértők szerint egy ilyen út előkészítése normális körülmények között heteket, hónapokat vesz igénybe.  

Az Index beszámolója szerint az újságíró azt a kérdést tette fel Orbán Viktornak: „Találkozott Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?” „Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden fölött rendelkezik. Ön a robbanófejeket említette, de ott van a terület, a népesség és az óriási természeti erőforrások, amelyekkel rendelkeznek. Tehát ez egy valódi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat ural” – válaszolta Orbán. Hozzátette ugyanakkor, hogy 14. alkalommal találkozott Putyinnal, ezért már ismerős volt számára ez az érzés. Arra a kérdésre, hogy miként készült fel a találkozóra mentálisan, azt mondta: először 2009-ben találkoztak Putyinnal Szentpéterváron, amikor még ellenzékben volt, és akkor még arról beszéltek, hogy a két ország konfliktusokkal terhelt történelme fényében milyen kétoldalú kapcsolatokat tudnának kialakítani.

A Weltwochénak adott interjújában egyébként Orbán elhintette, hogy a jövő héten is „hasonlóan meglepő találkozásokra kerülhet sor”. Ami a Putyin-tárgyalást illeti, a miniszterelnök azt mondta, az orosz elnök nem volt túl optimista azzal kapcsolatban, hogy lehet-e Ukrajnában fegyverszünetet kötni a béketárgyalások előtt. Ő mindenesetre azt kérte az orosz elnöktől: azért fontolja meg… A magyar miniszterelnök nem rejtette véka alá azt sem, mennyire tiszteli Putyint, akit „több mint száz százalékig racionális embernek” nevezett.

Azt már korábban megírtuk, hogy Orbán moszkvai utazása nem váltott ki osztatlan sikert a nemzetközi politikai szereplők körében, erről ITT olvashat bővebben.