Putyin szóvivője: Budapest kezdeményezésére jött létre Orbán moszkvai látogatása

Putyin szóvivője: Budapest kezdeményezésére jött létre Orbán moszkvai látogatása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest kezdeményezésére jött létre Orbán moszkvai látogatása – írja a TASZSZ hírügynökség Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök szóvivőjének közlésére hivatkozva. Peszkov azt is közölte, hogy a magyarok két napja keresték meg őket a látogatás ötletével, ami az Orbán–Zelenszkij-találkozó másnapját jelenti. 

A Hvg.hu szerint azonban az ilyen diplomáciai találkozókat heteken, de van, hogy hónapokon át szokták szervezni. A VSquare információi szerint is Orbán mostani útját teljes titokban, a Magyarországgal szövetséges országok tudta és értesítése nélkül szervezték meg, a Guardian pedig uniós tisztviselőkre és magyar kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Orbánék már a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozó előtt eltervezték a moszkvai látogatást. 

Orbán moszkvai látogatása komoly megrökönyödést váltott ki az EU-n belül, több tagállam vezetője, illetve az EU vezetése jelezte, hogy Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, „a magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t”. Egy uniós tisztviselő állítólag azt is felemlegette, hogy a magyar kormány tudatosan megtévesztette a nyilvánosságot, amikor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban csak annyit közölt Orbán terveiről, hogy pénteken és szombaton a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vesz részt az azerbajdzsáni Susában, és egy szóval sem említette a moszkvai látogatást. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár viszont egyike volt azon keveseknek, akit Orbánék előre értesítették a moszkvai látogatásról, de azt ő is hozzátette, hogy a magyar kormányfő csak saját magát képviseli az orosz fővárosban, és nem a NATO-t. 

A találkozó sajtónyilvános része után Vlagyimir Putyin zárt ajtók mögött folytatja tárgyalásait Orbánnal. Peszkov a TASZSZ-nak azt mondta, a vezetők delegációikkal együtt folytatják a tárgyalásokat egy munkaebéd keretében, és ha szükséges, akkor négyszemközti megbeszéléseken. Az orosz elnök szóvivője megjegyezte, hogy a beszélgetés addig tart majd, ameddig szükséges – legalább két-három órán át.