Orbán Viktor már el is repült Kínából és folytatja az útját

Orbán Viktor már el is repült Kínából és folytatja az útját

Orbán Viktor érkezik Kínába (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint a vasárnap éjszakai órákban érkezett meg Kínába Orbán Viktor, és pár óra elteltével már indult is tovább. – A következő állomás: Washington – ennyit osztott meg egy Facebook-történetben, amin az látszik, hogy a gépe felszáll a kommunista ország egyik repteréről.

A miniszterelnök az Európai Unió soros elnökségének átvétele után komoly nemzetközi körútba kezdett, amit békemissziónak nevezett: elsőként Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt, majd nem sokkal utána már Moszkva felé vette az irányt és Vlagyimir Putyinnal egyeztetett. Kína következett és onnan utazik most tovább az Egyesült Államokba. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón a békemisszió céljaként azt nevezte meg, hogy az olyan nagyhatalmak, mint Kína és az Egyesült Államok, kényszerítsék tárgyalóasztalhoz a feleket és érjék el a tűzszünetet. A miniszterelnök alapvetően a hamarosan kezdődő NATO-csúcsra utazik, „de egy ilyen utazást is lehet használni arra, hogy a jó célt, a béke ügyét szolgálja”. Gulyás Gergely arra nem adott egyértelmű választ, hogy Donald Trump egykori elnökkel, jelenlegi elnök-jelölttel lesz-e külön egyeztetése.

Török Gábor politikai elemző nem sokkal korábban úgy vélekedett, hogy „ami most történik, az bizony messze nem Orbán Viktor vesszőfutása, sokkal inkább az első igazán látványos nemzetközi sikersztorija”.