Török Gábor: Ami most történik, az Orbán Viktor első igazán látványos nemzetközi sikersztorija

Török Gábor: Ami most történik, az Orbán Viktor első igazán látványos nemzetközi sikersztorija

Török Gábor politikai elemző (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ami most történik, az bizony messze nem Orbán Viktor vesszőfutása, sokkal inkább az első igazán látványos nemzetközi sikersztorija – erről írt közösségi oldalán hétfőn reggel Török Gábor. A politikai elemző szerint a miniszterelnök kihasználva a soros elnökség kínálta figyelmet és fontosságot, három villámtalálkozón tudja éppen elmondani azt az egész világnak, ami neki politikailag fontos. A kormányfő az elmúlt napokban járt Kijevben, majd szinte rögtön utána Moszkvában, a hétvégén Azerbajdzsában, hétfőn pedig Kínában. Török Gábor szerint ráadásul a kalkulált és pontosan érkező támadások most tényleg csak erősítik, miközben az európai riválisok láthatóan nem tudnak Orbánnal mit kezdeni. És közben annyi fideszes EP-kudarc után éppen létrejön egy olyan erős frakció, amelyet a nemzetközi sajtó is egyértelműen a magyar miniszterelnök nevéhez kapcsol.

A politikai elemző szerint biztos nem ezek az utolsó események ebben a küzdelemben, ráadásul számos jogos kérdés most is feltehető, leginkább, hogy mi az, ami magyar érdek és nem Orbán Viktor érdeke. – Amit most látunk, azt nagyon nehéz (vagy inkább nagy tévedés) lenne politikai kudarcnak nevezni – szögezte le, reagálva egyúttal Rácz András korábbi bejegyzésére, amely szerint Kijev jól sikerült Orbán Viktornak, „Moszkvában viszont hülyét csináltak belőle”. Az Oroszország-szakértő ezt azzal magyarázata, hogy a Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatóján elsőként az orosz elnök szólalt meg és elmondta szépen az Ukrajnával kapcsolatos ultimátumát, „Orbán pedig ott ült leforrázva és szót sem ejtett a maga remek kis „béketervéről”. – Putyin egyszerűen megmondta Orbánnak, hogy Viktor, itt bármiféle rendezés az én feltételeim szerint lesz, és teljesen mindegy, hogy te mit gondolsz, vagy mivel turnézol Kijevben – fogalmazott a szakértő.