Orbán Viktor: Ez óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra

Orbán Viktor: Ez óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és felesége, Lévai Anikó (b), valamint Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) és házastársa, Peng Li-jüan (j3) közös ebéden vesz részt Budapesten, a Virtu étteremben 2024. május 10-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra nézve, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre – foglalt állást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az X közösségi portálon. A kormányfő szavai szerint Németország és az európai ipar már nem képes meggyőzni a bizottságot, hogy hozzon észszerű döntéseket. „De akkor ki képes rá?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság pénteken jelentette be, hogy az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot. A bizottság ugyanakkor folytatja a tárgyalásokat Kínával egy alternatív, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásaival teljes mértékben összhangban lévő megoldás kidolgozására. A vámok kivetését azzal indokolta a testület, hogy a kínai elektromos autók állami támogatása tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai cégeket, ezzel gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Magyarország nem szavazza meg a javaslatot.