Kormányinfó: Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

Kormányinfó: Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

Gulyás Gergely a kormányinfón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz–ukrán háború jelenlegi állásával, kimeneteleivel és azzal foglalkozott a kormány a legutóbbi két ülésén, hogy mit tehetnek  háborús helyzetben. Arra a megállapításra jutottak, hogy az továbbra is rendkívüli veszélyt jelent Európára és Magyarországra egyaránt – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hétfői kormányinfóján.

Gulyás Gergely szerint továbbra is háborúpárti álláspont dominál, eközben Orbán Viktor miniszterelnök békemissziót indított. A kormányfő a legszélesebb nyilvánosság számára szeretné egyértelművé tenni, hogy Magyarország minden olyan országgal kapcsolatot kíván tartani, amely képes a béke érdekében fellépni az orosz–ukrán háborúban. Azt is mondta, hogy a magyar kormánynak nincs konkrét béketerve, azt csak a háborúban résztvevő felekkel lehet kidolgozni, de párbeszédre van szükség.

A miniszter bejelentette: háborúellenes akciótervről döntött a kormány. Szavai szerint szembeszállnak a háborúpárti propagandával, ezért felszólították a magyar pártokat és médiumokat, hogy tegyék átláthatóvá a pénzforrásaikat, azt hozzák nyilvánosságra. Mivel a pártok esetében a jogszabályok kizárják a külföldi finanszírozást, így a média kerül elsősorban célkeresztbe.

Közölte továbbá, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetniük a vállalatoknak: a bankszektornak, multiknak és energiacégeknek. Tárgyaltak a bankadó csökkentéséről is. A miniszter szerint a bankadó szabályait több pénzintézet is kijátszotta. 2024-ben a bankadó mértéke nem változik, de megemelik a devizaváltási illetéket és a tranzakciós illeték mértékét is, és azért, hogy ne lehessen áthárítani a családokra, stopot hirdetnek.