„Se egy vérvételt, se egy hasi ultrahangot nem csináltak”

„Se egy vérvételt, se egy hasi ultrahangot nem csináltak”

Galambicza Zsuzsa és kislánya, Tifani (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Almási Balogh Pál (1794– 1867) orvos, nyelvész, barlangkutató a lexikoncikkek szerint a reformkorban Széchenyi István és Kossuth Lajos háziorvosa volt. Róla nevezték el az ózdi kórházat. Amely előtt harmincéves Volkswagen áll meg egy pillanatra. Egy nagynéni, egy nagybácsi, egy anyuka és a hétéves Tifani száll ki belőle, majd a sofőr elhajt. A kislánynak erős hasi fájdalmai vannak. – Van, hogy a mentő csak másfél óra alatt ér ki, nem vártunk, inkább megkértünk egy ismerőst, hozzon el bennünket – mondja Beri József, a nagybácsi, majd betámogatják a gyereket az épületbe.

A reformkor vívmányai alapkövei lettek az öntudatra ébredő nemzet újkori történelmének, s elvezettek a modern, polgári Magyarország megteremtéséhez. Ma már a vívmányok csiszolgatásánál tartunk, januárban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) például húsz olyan határozatot tett fel a honlapjára, amelyben az ország különböző egészségügyi intézményeinek, kórházi osztályainak részleges vagy teljes leállását jelentette be.

Az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház gyermekosztályán július közepéig szünetel az ellátás. Ezt az NNGYK vonatkozó közleménye hosszasan részletezi, a lényeg: nem tudnak fekvőbeteg-ellátást biztosítani. Ehhez ugyanis nincsen elég orvos. Állítólag a kórház egyik gyermekgyógyász szakorvosa balesetet szenvedett, gyógyulása pedig hosszabb időt vesz igénybe, ezért volt szükség az átszervezésre. A gyermekgyógyászati szakrendeléseket délelőtt megtartják, de délután már nincs rendelés, így a kórházi ellátásra szoruló gyerekeket a 60 kilométerre lévő Miskolcra kell vinni. 

• Hogyan derül csak ki, ha a kórház „zárva”?
• Mire panaszkodott a mégis a kislányukat elhozó család?
• Mit reagált minderre az ózdi polgármester?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!