Kínában folytatódott Orbán Viktor békemissziója

Kínában folytatódott Orbán Viktor békemissziója

Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijev, Moszkva és Azerbajdzsán után hétfőn Kínában folytatódott az Orbán Viktor által békemissziónak nevezett körút, ezúttal Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök itt is kijelentette, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek, pedig a magyar békeszerető nép. – Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán”. – Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen – ezért nagyra értékelte Hszi Csin-ping békekezdeményezését a Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében.

A kormányfő felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott és történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót. Akkor ugyanis „komoly megállapodásokat kötöttek”, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét. – Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit Ön tett Budapesten – fogalmazott megköszönve a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét. – Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg – mondta Orbán Viktor megköszönve, hogy előrehaladást érhettek el a delegációik az együttműködésben.

A miniszterelnök egyúttal gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet ebben a viharos világpolitikában az egész világ számára jelent.