Morse felügyelő első esete nem csak lebilincselő olvasmány

Morse felügyelő első esete nem csak lebilincselő olvasmány

Colin Dexter: Az utolsó woodstocki busz (Fotó: GABO)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oxfordban és környékén, a jó nevű Temze-völgyi Rendőrkapitányság kötelékében szolgáló Morse nyomozó a brit televíziózás egyik ikonikus figurája. A Colin Dexter által megálmodott karaktert 1975-ben ismerhette meg a közönség Az utolsó woodstocki busz című detektívregényben, történetei később az 1987-től az ezredfordulóig futó Inspector Morse című filmsorozatban éledtek újra John Thaw-val a főszerepben, majd készült hozzá egy spin-off (Lewis felügyelő), illetve egy előzménysorozat, a tavaly véget ért Oxfordi gyilkosságok (Endeavour), amellyel a fiatal Morse-t alakító Shaun Evans újra híressé tette a nyomozót. Utóbbi sorozatok a mai napig futnak több hazai csatornán, ennek apropóján pedig Colin Dexter első regényét is újra kiadták.

Az utolsó woodstocki busz című krimiben a gyönyörű Sylvia Kaye összezúzott holttestére bukkannak egy kocsma előtt. Az orvosi vizsgálat nemi erőszakra utaló jeleket mutat, míg a halál oka a fejre mért kegyetlen ütés volt. Mivel magának a gyilkosságnak nincs szemtanúja, az egyetlen nyom, amin Morse elindulhat, hogy Kane-t aznap este egy másik nővel látták stoppolni. Ki lehetett az, és hogyan kapcsolódik a bűncselekményhez? Számos helyzet akadályozza a nyomozását, ráadásul a nyomozó beleszeret a meggyilkolt nő egyik lakótársába is.

Noha Morse megrögzött agglegény, gyengéje a női nem, aki bármikor képes szerelembe esni, de ugyanilyen szenvedélyes viszonyt ápol az alkohollal: a sör olyan neki, mint a víz, ráadásul nem veti meg a brandyt, a sherryt és a whiskyt sem. Nagy rajongója Wagnernek, a klasszikus irodalomnak, a keresztrejtvénynek, és megszállottja a nyelvhelyességnek. Morse egy megalkuvás nélküli őszinte ember, aki megpróbálja megérteni a világot, amelyben él. Olykor nagyképű sznobizmusa alakítja Colin Dexter irodalmi utalásokkal és latin kifejezésekkel teletűzdelt szövegének stílusát is. Colin Dexter krimije azért is annyira lebilincselő, mert karaktereit úgy építi fel, hogy közben nem sokat ír róluk.

A Dexter által megálmodott Morse sokban eltér a filmeken látott férfitól, kevésbé érzékeny figura, aki nem feltétlenül intellektuális oldalról közelíti meg a nyomozást, mint például a Shaun Evans által felépített karakter. Strukturáltabban, kellő átgondoltsággal elemzi a nyomokat, kiszúrva a fontos részleteket, amelyek segítenek lassan összerakni a kirakós darabkáit. Nemcsak azt mérlegeli, mit tud, hanem azt is, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alapján mit feltételezhet. De ő sem tévedhetetlen, és épp ettől válik hihető, emberi karakterré: Morse sokszor megbotlik, összezavarodik, félreértelmez valamit, vagy nyomozása rossz irányt vesz.

Társa, Lewis őrmester is őszinte, egyenes jellem, aki nemcsak a munkájában akar jó lenni, de saját és főnöke hibáit felismerve folyamatos fejlődésre törekszik. Az utolsó busz Woodstockba című Colin Dexter-regényt a mai kor olvasói közül sokan szexizmussal vádolják – legalábbis a külföldi kritikák erről tanúskodnak –, mondván, túlságosan tárgyiasítja és rosszéletűnek állítja be nőket, ezt azonban érdemes hasonló távolságtartással kezelni, mint a politikai korrektség jegyében tett megjegyzéseket, és Colin Dexter könyvét a szexuális forradalmat követő korszak lenyomataként olvasni. Morse első esete lebilincselő olvasmány, és nemcsak egy izgalmas rejtvényt, de emlékezetes befejezést is tartogat.

Colin Dexter: Az utolsó woodstocki busz. Ford.: Pétersz Tamás. Gabo Könyvkiadó, 2024. 4490 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2024/24. számában jelent meg június 14-én.