Orbán Viktor Putyinnak: Lassan Magyarország az egyetlen európai ország, aki mindenkivel tud beszélni

Orbán Viktor Putyinnak: Lassan Magyarország az egyetlen európai ország, aki mindenkivel tud beszélni

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Videót adott ki az orosz sajtó Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozójáról, amelynek a Kreml a helyszíne. A találkozón magyar részről a miniszterelnökön kívül részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, orosz részről pedig az elnökön kívül  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Putyin eleve nemcsak partnerként üdvözölte Orbánt, hanem mint az EU elnökségének képviselőjét. Mint leszögezte, a találkozón Ukrajna témájára is kitérnek: emlékeztetett arra, hogy kedden Kijevben járt Orbán Viktor, majd a magyar miniszterelnök Moszkvába érkezett, hogy megvitassák a helyzet „minden árnyalatát”. – Természetesen kész vagyok megvitatni a részleteket önnel ezzel a kérdéssel kapcsolatban és arra számítok, hogy ön is ismerteti velem az ön, az európai partnerek álláspontját – tette hozzá. Az orosz elnök végül reményét fejezte ki, hogy megvitathatják a kétoldalú kapcsolatokat is ebben a nem egyszerű helyzetben, mert jelentős, 35 százalékos csökkenés tapasztalható az áruforgalom terén.

Orbán Viktor válaszában először arról tett említést, hogy 2009 óta ez a 14. találkozójuk, de ez most különlegesebb, mint a korábbiak. Majd annak ellenére, hogy korábban arról beszélt, az Európai Unió soros elnöksége nem jogosítja fel arra, hogy bárkinek a nevében tárgyaljon, mégis azzal vezette fel az üdvözlő beszédét, hogy Magyarország tölti be most ezt a posztot (igaz, Putyin eleve ebben a minőségében is üdvözölte őt). Megköszönte Putyinnak, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogadja, majd kijelentette: „lassan elfogynak azok az országok, amelyek a háborúban álló mindkét féllel tudnak beszélni”. – Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni – fogalmazott, hozzátéve, ezt a helyzetet szeretné felhasználni arra, hogy Európa számára is fontos kérdésekről szót váltsanak. 

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal dél előtt érkezett meg Moszkvába, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Bár azt, hogy kijevi látogatása után néhány nappal oda készül, csütörtökön már megszellőztette a sajtó, mindvégig nagy titkolózás övezte az utat, és a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában sem említette a miniszterelnök egy szóval sem, hogy hová indul a stúdióból.

A Magyar Távirati Iroda fél tizenkettő körül adott ki egy nagyon szűkszavú közleményt arról, hogy Orbán Viktor megérkezett Moszkvába, és a békemisszió kifejezést használta a kormányfő oroszországi útjával kapcsolatban. Ezt lehet olvasni a kormányfő Facebook-posztjában is: „Kijev után Moszkva. A békemisszió második állomása”, emellett a fotón feltűnik a soros EU-elnökség logója. Ez azért is érdekes, mert a rádióinterjúban a miniszterelnök elismerte, hogy a soros elnökség nem jogosítja fel arra, hogy mások nevében tárgyaljon. A Hvg.hu eközben arra emlékeztet, hogy amikor Orbán utoljára úgynevezett békemisszión járt Moszkvában, három héttel később az oroszok megtámadták Ukrajnát.

Áll a bál az Európai Unióban

A magyar kormányfő moszkvai látogatása megrökönyödést, sőt felháborodást keltett az Európai Unióban. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt írta az X-en, hogy az orosz elnököt nem lehet megbékíteni, és az Ukrajna számára igazságos és tartós békéhez csak az egység és a határozott fellépés vezethet el. Josep Borell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is hivatalos közleményben reagált Orbán útjára. Az uniós főképviselő tisztázta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez azonban nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége. Orbán Viktor pedig nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, „a magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t”. Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is azt írta, Orbánnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében Putyinnal tárgyaljon. – Ugye nem lehetnek igazak a pletykák arról, hogy Moszkvába látogatsz, Orbán Viktor?  Vagy mégis? – tette fel a kérdést még csütörtökön a magyar kormányfőnek Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke az X közösségi oldalon. 

Olaf Scholz német kancellár is véleményt nyilvánított Orbán látogatásáról, és leszögezte: az Európai Tanács külpolitikáját Charles Michel képviseli. „Az EU álláspontja nagyon egyértelmű: elítéljük az orosz agressziós háborút. Ukrajna számíthat a segítségünkre” – írta az X-en Scholz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagországok vezetőinek a július 9. és 11. között Washingtonban tervezett találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján ugyancsak szót ejtett Orbán találkozójáról: a főtitkár elmondta, hogy ahogy korábban, Magyarország most is előre bejelentette a moszkvai utazást. Stoltenberg arra számít, hogy Orbán a jövő heti NATO-csúcstalálkozón ismét beszámol majd arról, hogy miről tárgyalt. „Ez egy természetes dolog a szövetségesek között” – mondta, de hozzátette, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába, és nem képviseli a NATO-t ezeken a tárgyalásokon. Emlékeztetett: Magyarország számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amelyek elítélik Oroszország ukrajnai invázióját. Magyarország emellett minden NATO-kötelezettségének eleget tesz – húzta alá a NATO-főtitkár.

Eközben az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján Eric Mamer szóvivő kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása megkérdőjelezi az Európai Bizottság közelgő látogatását Magyarországra – írta meg az EUrológus. Valamennyi elnökségi időszak kezdetén ugyanis az egész biztosi kollégium ellátogat az adott országba, és egy-két napos informális egyeztetést tartanak. A budapesti útra már meg is volt az időpont – éppen a mai napra tervezték –, azonban ez mégsem vált hivatalossá, és ennek indokát nem közölték. Többen szervezési problémákra hivatkoztak, nem részletezve ezt. A portálnak korábban egy magas rangú bizottsági tisztviselő azt mondta, hogy majd „nyár után” utazik a testület Budapestre. Ez vált most bizonytalanná, ha elmarad, az példa nélküli az EU történetében.

A magyarországi ellenzéki pártok közül a DK már reagált a moszkvai útra: Dobrev Klára posztjában azt írta, hogy „Orbán a tisztességes kormányzás, az európai együttműködés helyett a lopással és Európa trollkodásával van elfoglalva”. – Hogy pontosan értsétek, ez a találkozó a magyaroknak okozza a legtöbb kárt, a többi európai ország ugyanis már megtanulta jó messzire elkerülni Orbánt és a háborús bűnös szövetségesét – fogalmazott a politikus.