Orbán Viktor: A béke magától nem jön el

Orbán Viktor: A béke magától nem jön el

Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az igazi ellenfelünk a háború okozta nyomorúság – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a keddi kijevi találkozó kapcsán, amikor találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Ami az orosz-ukrán háborút illeti, Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát, mert a béketárgyalásokat a nagy országok fogják intézni. De ma nincsen párbeszéd, márpedig enélkül nehéz elképzelni, hogyan lehet elmozdulni a béke irányába. – Eközben több százan halnak meg mindennap a frontokon – mondta. „Valószínűleg Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el” – tette hozzá. – Ezért most tényeket tisztázok, két-három fontos kérdést tettem fel Zelenszkijnek, hogy hol van a vörös vonal, ameddig a béke érdekében el tud menni – fogalmazott a miniszterelnök. Mindenki attól fél, hogy amikor valaki tűzszünetet köt, az mindig a másik félnek lesz jó, mert akkor addig rendezi a sorait. Ennek akkor van értelme, ha néhány hét vagy hónap múlva el fognak érkezni egy tárgyalásig.

Ugyanakkor elismerte, hogy Magyarországnak, az EU soros elnökeként, nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében tárgyaljon. – Eszembe sem jut az Európai Unió nevében tárgyalni, de fel tudom tárni, hogy a felek milyen irányba hajlandóak elmenni. Ez azonban még nagyon messze van – hangsúlyozta, reagálva Charles Michel, az Európai Tanács elnökének csütörtöki kritikájára. Ezután azonban kikerülte azt a kérdést, hogy mi a következő lépés, szerinte ugyanis csak akkor szabad ezekről beszélni, ha már megtörtént. (Ez a kérdés arra vonatkozhatott, hogy egyes sajtóhírek szerint Orbán Viktor pénteken Moszkvába utazik, hogy Putyinnal találkozzon.)

A Patrióták Európában nevű új európai politikai formációról annyit árult el a miniszterelnök, hogy hétfőn lesz a pártcsalád alakuló ülése, ahol összegyűlnek azok a pártok, akik a csatlakozásukat eldöntötték, de még nem jelentették be. Akkor majd megláthatjuk, hogy Orbán Viktor „nem a levegőbe beszélt” – jelezte előre a miniszterelnök. Szóba került a francia választás is, Orbán szerint nemcsak az EP-frakció, hanem egész Európa jövőjét befolyásolni fogja annak második fordulós eredménye. Olyan még nem volt Franciaországban, hogy a jobboldal (vagyis a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés – a szerk.) megnyerje a választást, szerinte Marine le Pen majd vasárnap, a választások után dönt az EP-frakció ügyében, ezért érdemes megvárnunk a hétfőt.

Az Európai Bizottság ideiglenes büntetővámot vetett ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára: ezzel kapcsolatban Orbán azon véleményének adott hangot, hogy ez egy rossz és átgondolatlan lépés, amit még az európai autógyártók sem támogatnak. Beszélt a légi közlekedésben kialakult káoszról, a gyakori késésekről és fennakadásokról. Szerinte elfogadhatatlan, ahogy az utasokkal bánnak, semmilyen emberséget sem mutatnak a repülőtereken. „A repülőteret most vesszük át, abban bízom, ahogy a fizikai átvétel is megtörténik, akkor a helyzet javulni fog” – mondta. A miniszterelnök felszólította a minisztereket, hogy rendezzék a helyzetet. 

Az üzemanyagárakkal kapcsolatban elmondta: a miniszterelnöknek nem feladata a fenyegetődzés, de vannak kivételek. Kötöttek egy megállapodást, hogy a magyar árak nem mehetnek a régiós árak fölé. – Most szóval kérjük, de nem mondjuk kétszer. Ha a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk – szögezte le. 

 

 

 

 

 

Címkék: Orbán Viktor