Most királyi menü kóstolható a Gundelben

Most királyi menü kóstolható a Gundelben

Királyi menü a Gundelben (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Városligetben járva néha elgondolkodom azon, milyen lehetett a Gundelben egy vasárnapi ebéd száz évvel ezelőtt. És vajon mit ettek a híres vendégek, akik nagy számban fordultak meg itt, a patinás étterem hosszú történelme során? Most alkalmam volt megkóstolni egy ahhoz hasonló menüsort, amelyet 1993 májusában Erzsébet királynőnek szolgáltak fel. Ezt az élményt bárki megtapasztalhatja, ha a napokban betér az étterembe.

II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra. Az uralkodói pár a hazánkban töltött négy nap alatt – a kötelező diplomáciai találkozók mellett – megtekintette az Operában a Csipkerózsika-balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.

Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet a királyi pár tiszteletére. A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta. A díszebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjen a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek. Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kísérték fel az emeletre. Érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: Gin Tonic please!”

A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőfokokat a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse. A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen az uralkodói fejdísz, vagyis a királyi korona. A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt menüből a leves adta fel a leckét leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt a galambesszencia követte. A főétel borjúszűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját, mádi pincéből származó Gundel-borok mellett asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték.

A Gundel épülete 1894 óta áll a gasztronómia szolgálatában, tehát idén ünneplik a 130. évfordulót. (A megépüléséhez a legnagyobb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat- és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb ligetet.) Az éttermet 2021 óta üzemeltető Eventrend Group újra mindenki számára elérhetővé akarja tenni a nyáron hatalmas kerthelyiséggel (egyszerre akár 500-600 vendéget is tudnak itt fogadni!) működő éttermet, és a patinás ház történelmét is bemutatva a „hírességek menüi” induló sorozat első tagjaként ezt a királyi ebédet tették bárki számára megkóstolhatóvá. Ráadásul jótékonykodni is lehet a fogyasztással: a Gundel-misszió keretében a Hírességek menüi-sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége számára ajánlják fel.

A Négykoronás menüt csak vacsoraidőszakban szolgálják fel, herendi tányérokban és ezüst evőeszközökkel. Jár hozzá welcome drinkként egy angol pezsgő, és készítettek egy II. Erzsébet királynő szelfipontot is. Két-, három- és négyfogásos verziók közül lehet választani, a legkisebb menü 17 ezer, a legnagyobb 26 600 forintba kerül szervizdíj és borválogatás nélkül. Ezt menüt július 8-tól 17-ig rendelhetik a vendégek.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/24. számában jelent meg június 14-én.

Címkék: gasztronómia, Gundel