De ki volt Hufnágel?

De ki volt Hufnágel?

A Mézga család (Forrás: Youtube)

Nepp Józsefnek köszönhetem a kedvenc magyar animációs filmemet. A találgatás rögtön beindulhat, egy sor olyan műre is tippelve, melyekhez valójában nem volt köze. A fejekben mégis egybeérnek az animációs hőskorszak olyan figurái, mint Dargay Attila, Gémes József, Foky Ottó vagy Nepp József. A hetvenes–nyolcvanas évek számos nagyszerű filmjén és sorozatán gyakorlatilag csapatban dolgoztak. Nem egyetlen ember zsenijét dicséri a Szaffi, a Vili, a veréb vagy a Mézga Aladár különös kalandjai.

A Hófehérért viszont elsősorban a kilencven éve, 1934. június 23-án született Neppet méltathatjuk. A forgatókönyvért és a rendezésért is ő felelt, de dramaturgként közreműködött a bemutató előtt egy évvel elhunyt Romhányi József is. Ha az abszolút favoritról van szó, sokan persze nem a Hófehért mondanák. Inkább a Macskafogót, esetleg a Vukot. A Hófehér éjsötét humora unikális a magyar animáció történetében. Akadtak persze szórakoztató munkák akkoriban és a rendszerváltás után is. De másképp volt humoros a Vakáción a Mézga család, másként a Kérem a következőt! vagy a Szaffi. A Hófehért nehéz volt lekörözni abszurd humorban és ironikus beszólásban.

Ne csak az olyan direkt poénokra gondoljunk, mint a „hozz pálinkát, alkoholista leszek”. De – hogy aktuálisak is legyünk – idézzük csak fel Arrogancia és Tutegál párbeszédét. Előbbi vetette fel, hogy szükségük van mielőbb egy háborús okra. Az utóbbi válasza? „Szerkesztek egy önprovokációs bumerángot, amit ha átdobunk a határon, visszaszáll a saját fejünkre a mi felségterületünkön.” Ha eljutna hozzá, Putyin bizonyosan kapna az ötleten! 

• Milyen kritikák születtek annak idején a Hófehérről?
• Kitől jöttek az animációs filmek poénjai?
• Kinek adta első interjúját Nepp József?