Eldőlt, Tompos Márton lett a Momentum új elnöke

Eldőlt, Tompos Márton lett a Momentum új elnöke

Tompos Márton szoros versenyben győzte le Fekete-Győr Andrást 2024. július 7-én. (Fotó: Tompos Márton Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum elnökeként annyit ígérhetek: kevesebb beszéd, több cselekvés. A szabadelvű és cselekvő politika képviselői ott lesznek, amikor leváltjuk ezt a rendszert. A Momentumnak ezen az úton kell tovább haladnia – így jelentette be a Facebookon Tompos Márton, hogy megnyerte a vasárnapi elnökválasztási versenyt. Tompos mindössze három szavazattal (103-100) nyert a Momentum elnökválasztásán – tudta meg a Népszava. 

 

Mint ismert, a Momentum a június 9-i EP-választáson mindössze 3,7 százalékos eredményt ért el, és ezzel egyetlen mandátumot sem nyert. Öt éve a választóknak még 9,93 százaléka szavazott a Momentumra, és két képviselőt, Donáth Annát és Cseh Katalint delegálhattak az Európai Parlamentbe. Most Budapesten nem kerültek be a Fővárosi Közgyűlésbe sem, a listás szavazáson 4,98 százalékon végeztek. A Momentum adja a polgármestert (Soproni Tamás Terézvárosban és Rózsa András Zuglóban) két fővárosi kerületben is, de egyetlen megyei jogú városban sem jött össze a győzelem az ellenzéki pártnak. A 19-ből 17 vármegyei közgyűlésbe jutottak be az ellenzéki párt képviselői. A választás másnapján Donáth Anna bejelentette, hogy lemond a párt éléről, majd az elnökségből távozott Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna. 

A vasárnapi tisztújításon a párt két országgyűlési képviselője szállt versenybe az elnöki posztért: Fekete-Győr András, a párt alapító elnöke, volt miniszterelnök-jelöltje és Tompos Márton, a Momentum jelenlegi alelnöke, aki az elmúlt években leginkább a korrupciós ügyek felderítésével lett ismert. A Népszava már korábban arról írt, hogy a választási bukás óta szinte polgárháborús viszonyok alakultak ki a párton belül, és komoly vetélkedés alakult ki a két elnökaspiráns között. Azt, hogy valóban szoros lehetett a verseny, jelzi az is, hogy csak délután öt óra felé született eredmény, és az elnökségi tagokról szóló vita még csak most kezdődik.