Josep Borrell Orbán moszkvai útjáról: a magyar kormányfő semmilyen formában nem képviseli az EU-t

Josep Borrell Orbán moszkvai útjáról: a magyar kormányfő semmilyen formában nem képviseli az EU-t

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök – hét elejei kijevi útját követően – pénteken, még dél előtt Moszkvába érkezett, ennek apropóján közleményt adott ki az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell – vette észre a 444

A vezető azt kívánta tisztázni, hogy az EU soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője nem az EU-t képviselve repült Moszkvába, kizárólag az Oroszország és Magyarország közti kétoldalú kapcsolatok jegyében tehette ezt. A közlemény emlékeztet, hogy Magyarország december 31-ig tölti be a soros elnökséget az Európai Tanácsban, ez azonban „nem vonja maga után az Unió külső képviseletét, amely állam- vagy kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata.”

Mint írják, „Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a moszkvai látogatásra. Az EU álláspontja Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatban számos európai tanácsi következtetésben tükröződik. Ez az álláspont kizárja az EU és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatokat. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t.” Érdemes emlékeztetni arra is, hogy Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is azt írta, Orbánnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében Putyinnal tárgyaljon. Péntek reggeli rádióinterjújában maga a magyar miniszterelnök is elismerte: a soros elnökség nem jogosítja fel őt arra, hogy az EU nevében tárgyaljon.