Két körzetben újra szavaztak Kalocsán, kikapott a KDNP-s polgármester

Két körzetben újra szavaztak Kalocsán, kikapott a KDNP-s polgármester

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje beszédet mond a Kalocsa és Paks közötti új Duna-híd avatásán a Bács-Kiskun vármegyei Foktőnél 2024. június 6-án. Mögötte Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Süli János KDNP-s országgyûlési képviselő (b). (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendszerváltások utáni szabad választások történetében meglehetősen ritkán előforduló dolog történt az elmúlt napokban: a Kúria megváltoztatta egy Területi Választás Bizottság döntését, így két körzetben most vasárnap megismételték a kalocsai polgármesterválasztást.

A testület ugyanis helyt adott Bagó Zoltán kérésének, és a következő döntést hozta: „A Kúria a Kalocsai Helyi Választási Bizottság 2024. évi polgármesteri választás eredménye tárgyában meghozott 99/2024. számú határozatát – a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság 71/2024. (VI. 18.) számú határozatára is kiterjedő hatállyal – megsemmisíti, és Kalocsa Város 5. számú egyéni választókerületében a 010. és 011. számú szavazóköröket érintően a polgármester megválasztására irányuló szavazás megismétlését rendeli el.”

A két érintett szavazókörben a Kúria szerint is súlyos szabálytalanságok történtek: előfordult, hogy a szavazókörben négyen is tartózkodtak; az analfabéta választópolgárok szavazásában kizárólag a szavazókör elnöke egyedül segíthetett; a szavazóköri névjegyzéket vezető fideszes tag (aki a körzet képviselőjelöltjének testvére) folyamatosan üzeneteket küldött az okos telefonjával; az észlelt szabálytalanságok jegyzőkönyvbe vételét a szavazókör elnöke megtagadta. A képviselőjelölt a szavazás napján – szavazatának leadását követően – huzamosabb ideig a két szavazóhelyiség bejárata körül tartózkodott, ahol a rokonai igyekeztek rábírni a szavazásra érkező választópolgárokat arra, hogy a megfelelő helyre szavazzanak, majd a szavazásról távozókon számon is kérték, hogy kire szavaztak. Ezen felül több személyt megfenyegettek azzal, hogy munkahelyükről elbocsátják, illetve lakásukból kilakoltatják, amennyiben nem az általuk meghatározott képviselő-, illetve polgármesterjelöltre adják le szavazatukat.

A Bács-Kiskun megyei városban június elején különösen szoros eredménnyel végződött a polgármesterválasztás: miután több korábbi fideszes is indult, a jelenleg is regnáló kormánypárti, egész pontosan KDNP-s polgármester, Filvig Géza rendkívül kis különbséggel, az újraszámolás után alig 21 szavazattal győzött Bagó Zoltán előtt. Mivel összesen nyolc jelölt indult, szavazatok 29,04 százalékával is győzni tudott, de a számokból az derült ki, hogy tíz voksoló kalocsaiból hét ellene szavazott. A megismételt választású, egyébként jelentős roma lakossággal rendelkező körzetben június elején 788 ember ment el szavazni. Közülük Filvigre 262-en, Bagóra 238-an, a többi hat jelöltre pedig 288-an voksoltak.

A polgármesterről a Magyar Hang írta meg nemrég, hogy a 79 éves édesanyja tulajdonába került egy luxushajó. A most vasárnapi választáson a Kalo Lokálpatrióta Egyesület színeiben induló Bagó nagyot nyert, így a Választási Iroda honlapja szerint is immár ő lesz a következő polgármester (egyelőre még nem jogerősen) Kalocsán: ő a voksok 50,24 százalékát kapta (2423 szavazat), a regnáló polgármester, Filvig Géza pedig 166 szavazattal kevesebbet, összesen 2257 voksot szerzett, ami a szavazatok 46,81 százaléka.