Jachtot „vett” a kalocsai polgármester 79 éves édesanyja

Jachtot „vett” a kalocsai polgármester 79 éves édesanyja

A kalocsai polgármester terepjárója által vontatott jacht (Olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Úgy tűnik, Kósa Lajos debreceni politikus (lásd még: „édesanyám nem strómanja senkinek”) nyomdokaiba lépett Kalocsa KDNP-s polgármestere, Filvig Géza is: a magyarországi kishajólajstrom nyilvános adatai alapján a közelmúltban a városvezető 79 éves édesanyja birtokába került egy Crownline 270 CR típusú jacht.

A H-24302-es lajstromszámú hajót 2019 júliusában a következő szöveggel hirdette meg a fővárosi Wiking Yacht Club: „Király, vagy királylány? Koronázd meg a nyarat hajós flottánk egyik kiemelt kedvencével, ezzel a megkímélt családi cruiserrel! A motor a kasznihoz képest frenetikus, a 380 lóerő szinte repíti a 3 tonnás hajótestet, amiben ráadásul minden megtalálható, ami egy kellemes hétvégi kikapcsolódáshoz, vagy akár egy hosszabb, nemzetközi hajós túrához elengedhetetlen.” A kilencfős befogadóképességű, 2005-ben készült hajóban van többek között teljes felszereltségű konyha, négy férőhelyes kabin, hideg és meleg víz, vécé. Hogy mennyiért volt meghirdetve, az ma már nem látható, mint ahogyan az sem, hogy pontosan mikor került a városvezető édesanyjának birtokába, de ennek a hajótípusnak az eredeti ára – felszereltségtől függően – elérheti akár a 60 millió forintot is. És nem elég csak megvenni, további milliókba kerül az éves fenntartása: a téli tárolás, a karbantartás, majd a nyári szezonban a leszállítása például az Adriára, ahol a kikötőhasználat és persze a tankolás is pénzbe kerül.

Az alig 16 ezres Bács-Kiskun megyei városka kormánypárti polgármesterének havi fizetése a nyilvános adatok szerint bruttó 1 121 250 forint, és a legfrissebb elérhető vagyonnyilatkozata szerint más bevétele nincs, ügyvéd foglalkozását is szünetelteti. Ennyiből nehezen tűnik fenntarthatónak egy ilyen luxushajó. Lapunk birtokába került egy fotó is, amelyen a polgármester (akkor még) saját tulajdonában lévő Land Rover márkájú terepjáró látható a kérdéses jachttal, utóbbin jól kivehető a lajstromjel is. A járművek előtt a városvezető felesége pózol – őt személyiségi okok miatt kitakartuk. A terepjárót rendszám alapján megtaláltuk a Használtautó.hu-n, most éppen eladásra hirdeti egy miskolci autókereskedés 9,5 millió forintért. (Érdekesség, hogy a polgármester 2022-es vagyonnyilatkozatában szerepel egy Maxum 1800-as motorcsónak, valamint egy 9,6 millió forintos, pénzintézettel szemben fennálló tartozás is.)

Hétfőn a következő kérdéseket küldtük a kalocsai városvezetőnek: 
• Helytálló-e az értesülésünk, mely szerint a H-24302 lajstromjelű Crownline 270 CR típusú hajó a polgármester úr 79 éves édesanyja tulajdonában van?
• Helytálló-e az értesülésünk, hogy a polgármester úr édesanyja nem, a polgármester úr viszont rendelkezik a hajó vezetéséhez szükséges engedéllyel?
• Helytálló-e az értesülésünk, hogy a H-24302 lajstromjelű hajót 2022 és 2023 folyamán a polgármester úr használta az Adrián?
• A polgármester úr édesanyja mikor, mennyiért és mi célból vásárolta meg ezt a hajót?
• A polgármester úr által használt KAL-111 rendszámú Skoda szolgálati gépkocsi egy birtokunkba került videó szerint a budapesti Wiking Yacht Club előtt parkolt azon a napon, 2022. augusztus 31-én, amikor a menetlevél szerint ön éppen az Országgyűlésben tárgyalt. Miért járt ön a hajót korábban hirdetésben áruló Wiking Yacht Clubban?
• Helytálló-e az értesülésünk, hogy az ön édesanyja tulajdonában lévő hajó télen a klub szentendrei telephelyén, nyáron pedig az Adrián tartózkodik?
• Mennyibe került a tárolás ezen a két helyszínen, és azt ki fizeti?

Filvig Géza regnáló polgármester – akit a kormánypártok most is indítanak polgármesterjelöltként az önkormányzati választáson Kalocsán – lapzártáig nem válaszolt a kérdéseinkre. A városban egyébként nagy harc várható június 9-én: három volt fideszes jelölt is elindult a kormánypárti polgármester ellen, de van DK-s, mi hazánkos, független és civil szervezetek által támogatott polgármesterjelölt is, így tehát nyolcan mérkőznek meg a városvezetői székért az összesen 12 402 szavazásra jogosult polgárral rendelkező településen.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/22. számában jelent meg május 31-én.

Címkék: jacht, Kalocsa, Filvig Géza