Medián: A Tisza Párt szimpatizánsai a legegységesebbek a korrupció kérdésben

Medián: A Tisza Párt szimpatizánsai a legegységesebbek a korrupció kérdésben

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügy általánosan nagyon súlyosnak tartott helyzete mögött 2024-re a korrupció lett a magyarok szemében a második legjelentősebb hazai probléma – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből, amelyről a Hvg.hu számolt be. A kutatás alapján a magyarok nagy többsége, 60 százaléka szerint rendszerszintű itthon a korrupció, míg 27 százalék vélekedett úgy, hogy az csak „köztisztviselők eseti magánakciója”. Legnagyobb arányban a Tisza Párt szavazói látnak rendszerszintű problémákat, 91 százalékuk válaszolt így, más ellenzéki pártoknál 80 százalék ez az arány. Nem meglepő, hogy a kormánypártok szimpatizánsai máshogy gondolkodnak, náluk már „csak” 26 százalék vélekedett így, míg 55 százalék eseti magánakciókat lát.

A Tisza Párt szavazói voltak a leginkább egységesek abban a kérdésben is, hogy mi volt az Európai Unió célja a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárással. 96 százalékuk mondta ugyanazt: az uniós jogszabályok betartása és a pénzek átlátható felhasználása. Mindössze 3 százalékuk vélekedett úgy, hogy az beavatkozás az ország belső ügyeibe. A Fidesz-KDNP támogatóinál itt is egészen más az arány, 59 százalék értelmezi beavatkozásként, de 31 százalék esetükben is úgy gondolja, hogy a szabályok betartatásának eszközéről van szó.

Magyar Péter pártja abban is a leginkább egy irányba húzott, hogy joga van-e az EU-nak feltételekhez kötni, hogy küld-e pénzt az országnak. 88 százalékuk szerint igen, míg csak tizedük látja úgy, hogy ezek a pénzek akkor is járnak, ha másra költik, mint amire szánták. Ez utóbbi állásponton volt a kormánypárti választók kétharmada, de még a fideszes szimpatizánsok negyede szerint is van joga az EU-nak feltételeket szabni.