Az izraeliek megölték a Hezbollah vezetőjét

Az izraeliek megölték a Hezbollah vezetőjét

Bejrúti fiatalok a radikális iszalmista Hezbollah zászlajával egy Izrael által támogatott libanoni milícia korábbi börtönének romjain 2007 januárjában (Fotó: Paul Keller/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pénteki célzott bejrúti légicsapásban meghalt a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk – közölte szombaton az izraeli hadsereg (IDF), hozzátéve, hogy a milíciának több más parancsnoka is életét vesztette. A terrorszervezet nem sokkal később elismerte vezetője halálát.

A szóban forgó légicsapás egy haditanácskozás alatt érte a Hezbollah vezetőit főhadiszállásukon, egy lakóépületek alatti helyen. Az IDF közlése szerint meggyőződött róla, hogy Naszrallah sejk meghalt. Herci Halévi vezérkari főnök egyben kijelentette, Izrael a széles eszköztárával mindenkit utolér, aki a területét vagy a lakosait támadja, fenyegeti.

Az izraeli hadsereg szerint megsemmisült a Hezbollah hat föld alatti fegyverraktára is. Úgy tudják, a milícia az irániak mellett rendelkezett kínai gyártmányú rakétákkal, C-704-esekkel és C-802-esekkel is. Az iráni Gader rakéta hatótávolsága pedig nagyjából kétszáz kilométer volt. Izrael állítja, a rakéták néhány perc alatt bevethetőek lettek volna az izraeli haditengerészet ellen.

A Hezbollah ugyanakkor tagadja, hogy lakóépületekben vagy azok alatt fegyverraktárakat létesített volna.