Főpolgármester-választás: döntött a Kúria

Főpolgármester-választás: döntött a Kúria

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid (Forrás: Vitézy Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ismétlik meg a főpolgármester-választást egész Budapesten, ahogy Karácsony Gergely kérte, de két kerületben sem, ahogy Vitézy Dávid szerette volna. A Kúria közzétette határozatát, amelyből az olvasható ki, hogy egy ilyen procedúrához jogszabálysértéseket kellett volna bizonyítani.

Hiába kérte Karácsony Gergely, nem ismétlik meg Budapesten a főpolgármester-választást – Karácsony Gergely beszámolója szerint így döntött a Kúria amikor helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését. A főpolgármester azt írta, hogy a döntés értelmében tehát a következő öt évben is ő lesz Budapest főpolgármestere. – Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését – fűzte hozzá, kiemelve, hogy Budapest vezetéséről „természetesen nem mond” le, „mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket és akik képtelen voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni”.

Vitézy Dávid a döntés ismertetése után gratulált Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. Felidézte, hogy a főpolgármester korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, így feltételezése szerint az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben. – Természetesen, ahogy eddig is sokszor elmondtam, a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogom tekinteni Karácsony Gergelyt – írta, hozzátéve, hogy ha ő valóban szükségesnek látta volna a voksolás megismétlését, akkor a lemondásával ezt a helyzetet bármikor előállíthatja.

Mint ismert, a június 9-i önkormányzati választáson a főpolgármesteri verseny rendkívül szoros volt, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid szinte végig fej-fej mellett haladt. Az akkor éjszakai eredmények szerint mindössze néhány száz szavazat volt a különbség úgy, hogy 24 ezernél is több volt az érvénytelen voks. Vitézy Dávid két, egyébként a DK által vezetett kerületet is kiemelt, ahol kiugróan magas volt az ilyen szavazólapok aránya, ő arra hivatkozott, hogy az utolsó pillanatban visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét annyira vékonyan húzták ki, hogy többeknek igazából fel sem tűnhetett. Emiatt újraszámlálást kért, a két érintett városrészben – IV. és VII. kerületben – pedig a voksolás megismétlését.

Közben Karácsony Gergely bejelentette, hogy bármi is lesz az újraszámlálás eredménye, a teljes voksolás megismétlését kezdeményezi, mert nem látta biztosítottnak, hogy az érvénytelen szavazólapok újraszámlálása előtt nem nyúlhattak bele a kötegekbe.

Az újraszámlálás a sajtó előtt végül lezajlott és találtak is a 24 ezerből 500 olyan voksot, amit hibásan minősítettek a választás éjszakáján érvénytelennek. Az eredményeken végül mindez nem változtatott, csak még kisebb lett a különbség a két jelölt között, mindössze 41 szavazattal győzött Karácsony Gergely.