Visszahívják posztjáról a letartóztatott óbudai alpolgármestert

Visszahívják posztjáról a letartóztatott óbudai alpolgármestert

Karácsony Gergely (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszahívta a BKK Felügyelőbizottságából Karácsony Gergely a korrupciós gyanú miatt őrizetbe vett majd letartóztatott óbudai alpolgármestert, Czeglédy Gergőt – közölte a főváros sajtóosztálya. Mint írták – és erre hivatkoztak korábban is –, a felügyelőbizottság tagjait a Fővárosi Közgyűlés választja és hívja vissza, a közgyűlés azonban a nyári hónapokban nem tart ülést. Ezért maradhatott eddig is elvileg a posztján. Halaszthatatlan esetben ugyanakkor a szervezeti és működési szabályzat szerint a főpolgármester jogosult a közgyűlés hatáskörébe tartozó egyes kérdésekben döntést hozni, ez történt most meg. A közlemény arra is kitért, hogy lépését „a felügyelőbizottsági tag személyére javaslatot tevő fővárosi képviselőcsoport kezdeményezésére” hozta meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség múlt kedden összehangolt nyomozási cselekményeket hajtott végre egy korrupciós ügyben, ennek keretében kiszálltak több helyszínre, közte Óbuda önkormányzatához is. Kutatást tartottak, lefoglaltak több mindent és több személyt is gyanúsítottként hallgattak ki: közte a III. kerületi alpolgármestert, illetve egy önkormányzati cég vezetőjét. A gyanú szerint egy reklámtevékenyseget folytató gazdasági társaság ügyvezetője a cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.