Aggódik az Egyesült Államok a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt

Aggódik az Egyesült Államok a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt

Illusztráció: Telex / Somogyi Péter (szarvas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a magyar szuverenitásvédelmi törvény és a hatóság legújabb akciói kapcsán. Mint ismert, az intézmény vizsgálódik mind a Transparency International, mind pedig az Átlátszó kapcsán.

Matthew Miller külügyi szóvivő azt közölte, hogy az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el a magyar kormány „nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénye”, illetve a nemrégiben felállított Szuverenitásvédelmi Hivatal e heti, a civil társadalmat és a független médiaszervezetek működését célzó drákói intézkedései. – A magyar kormány azon igyekezete, amely a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányul, ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel – közölte, hozzátéve, hogy ez a törvény korlátlan hatalmat biztosít a hivatal számára, hogy saját állampolgárainak emberi jogait és alapvető szabadságjogait célba vegye, és veszélybe sodor minden olyan országot, gazdálkodó szervezetet vagy magánszemélyt, amely úgy dönt, hogy együttműködik velük. Azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok a jövőben is kiáll a civil szervezetek és a média szabadságának védelme mellett az ehhez hasonló, antidemokratikus intézkedésekkel szemben.

A napokban derült ki először az, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot indított a Transparency International ellen, a szervezet szerint „külföldről származó támogatás” felhasználásával a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak, illetve ilyen tevékenységet támogatnak. Később kiderült, hogy az Átlátszó oknyomozó hírportállal is ugyanez történik.