A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárást indított a Transparency International ellen

A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárást indított a Transparency International ellen

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

Fotó: Transparency International Magyarország / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmányjogi panaszt nyújt be a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben a Transparency International (TI) amiatt, hogy a szervezet vizsgálatot indított ellenük. A Magyar Hang információi szerint az Átlátszó is kapott levelet a hivataltól arra hivatkozva, hogy külföldi támogatásból a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak vagy ilyen tevékenységet támogatnak. Kérdéseket tesznek fel nekik a különféle külföldről érkező pénzekről, illetve kérik például a „társasági szűrődését” is a cégnek. Vélhetően itt valójában a szerződésre gondoltak.

A TI kedd délutáni közleményében részletezi, miért indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot ellenük még június 18-án: a szervezet szerint „külföldről származó támogatás” felhasználásával a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak, illetve ilyen tevékenységet támogatnak. A hatoldalas levélben feltett kérdések megválaszolására harminc napot adtak. A TI a hivatal eljárását megalapozatlannak és tévesnek tartják, az azt megalapozó törvényt pedig alkotmányellenesnek. Az átláthatóság iránt elkötelezett szervezetként viszont válaszolni fognak a kérdésekre a megadott időben, bár közlésük szerint többségükre a válasz megtalálható a honlapjukon, illetve a nyilvánosan elérhető kiadványaikban. 

Miután az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartják a hivatal létrejöttét és tevékenységét, valamint a törvény több rendelkezését, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. – Alkotmányjogi panaszunkban kifejtettük, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat. Az pedig, hogy a Transparency International Magyarország ellen a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is jelzi: a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát – fejti ki a TI. 

A Transparency megjegyzi azt is, a kritikát megfogalmazó polgárok és civil szervezetek elleni támadás miatt februárban kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben. Azt sem tartják véletlennek, hogy korrupció ellen küzdő szervezetként elsőként kerültek a célkeresztbe, miután szerintük puszta létük is fenyegeti az EU „legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert”.

„Van sapka, nincs sapka”

A Magyar Hang Ligeti Miklóstól, a Transparency jogi igazgatójától megkérdezte kedden, egy hasonló hivatalnak legitim lehet egyáltalán a működése. Elmondta, nem tekintik annak, épp ezért is nyújtják be a panaszt a szuverenitásvédelmi törvény és a hivatal ellen. Okozott már kárt a hivatal működése? – érdeklődtünk. Ligeti elmondta, ellenük is vizsgálatot indítottak, „ilyen értelemben már van materiális kár, megkezdődtek a civilekkel szembeni intézkedések”. Kaptak több mint hatvan kérdést a hivataltól, így azzal kell foglalkozniuk, hogy ezekre milyen, mikor teljesítendő válaszokat adjanak. – Ez nyilván egy adminisztratív leterhelés – fogalmazott Ligeti. Szerinte ráadásul a „van sapka, nincs sapka” helyzete fog előállni: akármit válaszolnak, úgyis meg fogják kapni, hogy nem adtak elegendő választ, és hogy titkolóznak.

Korábban megírtuk, a Transparency közadatigénylése után tette közzé adatait egy külön honlapon is a független sajtó és a civil szféra vegzálására létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal. Kiderült, mennyit különítettek el a munkatársak fizetésére, ahogy az is, kik a vezetők, és milyen jelentősebb szerződéseik voltak eddig.