Csak hónapok után lett honlapja a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak

Csak hónapok után lett honlapja a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak

Hivatalosan is kinevezték Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehány héttel Transparency International (TI) közérdekű adatigénylését követően lett honlapja a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója arról beszélt a Magyar Hangnak ennek kapcsán: örül, hogy sikerült elősegíteni, hogy legalább formai értelemben törvénytisztelő működést produkáljon a szervezet.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Hang korábban érdeklődött a TI-nél annak kapcsán, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal hónapokon át nem hozta nyilvánosságra az információs törvény szerinti nyilvános adatait. (Szervezeti felépítését, ötmillió forint feletti szerződéseit, többek közt.) A TI – megkeresésünk nyomán ihletődve – később az említett közadatigényléssel is élt, amely persze a szokott módon zajlott, a hivatal tizenöt nap után újabb tizenöt napot kért a komoly leterhelésre hivatkozva. Végül azonban teljesítették a kérést, és már nemcsak Facebook-oldaluk, de saját honlapjuk is van – erről kedd délelőtt a 24.hu is beszámolt. A lap azt írta, május végén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnökéhez fordult az átláthatatlan működés miatt. Péterfalvi Attila pedig ezután arról tájékoztatta őket: „A hatóság 2024. június 10-én észlelte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal saját honlapját a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu oldalon elindította, amelyen a közérdekű adatok menüpont alatt tekinthető meg a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája”.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Transparency adatigénylése kellett az eredményhez. Ligeti Miklós,a  TI jogi igazgatója végül választ is kapott a Szuverenitásvédelmi Hivataltól, mely azt írta: az infotörvény által „meghatározott úgynevezett általános közzétételi listán szereplő közérdekű adatokat és közérdekből nyilvános adatokat a saját honlapján közzétette”. – Volt ez az adatigénylés, és lám, egyszer csak lett honlapjuk és közzétételi listájuk. Mégis csak van tehát hatása annak, amikor közérdekű adatot igénylünk, és sikerült elősegíteni, hogy legalább formai értelemben törvénytisztelő működést produkáljanak – mondta Ligeti Miklós a Magyar Hang megkeresésére. Kérdésünkre, kiderült-e már valami a közzétett adatokból, azt mondta, még nem nézte át egyenként a szerződéseket, de az érdekes, hogy a teljes 26 fős stáb bérköltsége 40 millió forint körül van, ebből az elnök egyedül több mint hétmilliót keres. A többiek tehát nincsenek halálra fizetve. – Azért tettük fel ezt a kérdést, mert feltűnő volt, hogy a törvényi előírás ellenére honlap nélkül üzemelnek. A szerződéseket egy következő körben lesz érdemes kikérni, így azt is, mennyiért bérlik az irodájukat, és volt-e közbeszerzés irodabérletre – mondja még lapunknak Ligeti Miklós.

Hasonlíthatjuk a hivatal működését az orosz, illetve újabban a grúz modellhez? – érdeklődünk a TI vezetőjénél. Szerinte van valamennyi kapcsolódás, de ebben az értelemben szuverén a szabályozás, hogy a megszokott köztes magyar megoldást látjuk: van is, de nincsen igazán. – Ha akarnak, akkor bántanak vele, de egyébként meg csak úgy ott lóg a levegőben. Ez azért részben Lánczi Tamás ambícióin is múlik, hogy mennyire aktívan fog élni a lehetőségeivel – teszi hozzá Ligeti.

A civil szféra és a független média vegzálására létrehozott szervezetnek februárban még nem volt honlapja, nyilvános telefonos elérhetősége, ahogy az sem volt világos, hány munkatársnak ad fizetést a hivatal. Lánczi Tamást a kormányfő javaslatára nevezték ki a szervezet élére. Most kiderült, hogy két helyettese Berzi Gergely és Szablics János, a további vezetőket pedig még nem nevezték ki. A hivatalon belül három igazgatóság, egy főtitkárság és egy kutatóintézet is működik. A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén 2 milliárd 455 millió forintos költségvetési támogatásban részesül.

A tavaly elfogadott szuverenitásvédelmi törvény miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indult, de a kormány egyelőre így sem tett le szándékáról, hogy adminisztratív eszközökkel küzdjön a kormánykritikus NGO-k és sajtótermékek ellen.