Villámárvízre, jégesőre, zivatarokra figyelmeztetnek

Villámárvízre, jégesőre, zivatarokra figyelmeztetnek

Szeles, viharos idő. Képünk csak illsuztráció (Fotó: Jan Barkmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két nagy hullámban érkeznek zivatarok szerdán, írja az Időkép. Napközben 24–33 fok várható, majd délutántól és estétől újabb hullámban jönnek zivatarok. Ezek az előrejelzés szerint rendszerré szerveződhetnek, és a friss számítások szerint újabb kiadós csapadékra, akár villámárvízre is fel kell készülni. A számítások szerint a legtöbb csapadék a Dunántúl középső, keleti felén, valamint az ország középső részén várható. Az Időkép szerint néhol nem kizárt, hogy a csapadék megközelíti, vagy eléri a havi átlagos mennyiséget, a 70-75 mm-t. A felhőszakadásokat sűrű villámlás és 1-2 centinél nagyobb méretű jég kísérheti, valamint viharos szél (60-80 km/óra).

A HungaroMet a heves zivatarok, felhőszakadások miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére, a nyugati és a keleti megyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A másodfokú figyelmeztetés szerint hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Csütörtökön is többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is. A zivatarok miatt a teljes országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, felhőszakadás miatt a keleti országrészre van érvényben citromsárga figyelmeztetés. A hőmérséklet csütörtök délután 24-31 fok között várható. Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Szórványosan, ezen belül főként északkeleten valószínű zápor, zivatar.Péntekre a zivatarok miatt már csak a keleti országrészre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Napközben 26–32 fok közelében alakul a hőmérséklet.

Címkék: időjárás, vihar, zivatar