Nem mond le Gyurcsány Ferenc, a DK elnöksége is marad

Nem mond le Gyurcsány Ferenc, a DK elnöksége is marad

Gyurcsány Ferenc és szövetségesei a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség eredményváróján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mond le sem Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöki posztjáról, sem pedig a párt vezetése – ezt a pártelnök jelentette be a Facebookon közzétett videójában. Emlékezetes, a DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen az európai parlamenti választáson 8,03 százalékot ért el – így két képviselőt küldhet Brüsszelbe a jelenlegi négy helyett –, a Fővárosi Közgyűlésben pedig hét képviselőjük lehet októbertől. A politikus 33 pontban szedte össze mondandóját, amelyben élesen bírálta a sajtót is.

A DK nem hibátlanul, de minden tőle telhetőt megtett – így értékelte a választások eredményét Gyurcsány Ferenc egy hosszú, a közösségi oldalára kitett videóban. Nyilvánvalónak nevezte, hogy az elnök felelőssége a perdöntő egy ilyen esetben és hallják azt is, hogy kívülről mit tanácsolnak neki. A belső hangulat ugyanakkor szerinte inkább „féltő”, hogy ne csináljanak olyat, ami gyengítené a pártot. Azt is említette, hogy az elmúlt tíz évben az ellenzéki oldalon a folyamatos lemondások és leváltások egyetlen ellenzéki párt megerősödését sem hozták, éppen ellenkezőleg. – Mindezek ismeretében úgy látjuk, hogy a mai helyzetben a mostani a DK legerősebb felállása, legjobb csapata, így aztán az elnök és az elnökség folytatják a munkát – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy a Demokratikus Koalíció és a vezetése tehát marad. A DK szerinte Magyarország egyetlen számottevő baloldali, szociáldemokrata pártja, amely az országot a mainál erősebb Európában látja. Pártját Magyarország leghitelesebb pártjának is nevezte, politikailag és történelmileg is. – A DK az európai magyar hazafiak szociáldemokrata pártja és az is marad – zárta elemzését a politikus.

Elemzésében kifejtette azt is, hogy egy autoriter rendszerben az ellenzéki pártok mozgástere korlátozott. A kormánytól független sajtó orgánumai ugyanakkor úgy kérik számon az ellenzéket, mintha demokrácia lenne. Így az ellenzéki politizálás gyengeségét az ellenzék alkalmatlanságának mutatják be, ennek pedig súlyos következményei vannak. Ráadásul a sajtó szerinte nem elégszik meg az ellenőrzéssel, „hanem valóságos szándékát takargatva közvetlenül pártpolitizál”, szelektálnak a hírek között és szubjektív véleménnyel egészítik ki a beszámolóikat. – Az újságírók és szerkesztők egy része szakmájuk szabályait tiporva propagandistává vált, politikai aktivistaként viselkedik, büntet támogat, jutalmaz – közölte, hozzátéve, hogy a sajtó nagyobb része megszűnt a közélet hiteles tükre lenni, az ellenzéket rombolja és ezzel párhuzamosan Orbán rendszerének fenntartását szolgálja.