444: Orbán Viktor már hétfőn Kínába érkezhet

444: Orbán Viktor már hétfőn Kínába érkezhet

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök Budapesten, a Virtu étteremben, ahol közös ebéden vettek részt 2024. május 10-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijev, Moszkva és Azerbajdzsán után rövid időn belül Kínába is ellátogathat Orbán Viktor – állítja a 444. Orbán hétfőn hajnalban érkezhet Kínába.

Hivatalosan nem jelentették be, de a portál értesülései szerint a magyar kormányfő azon a honvédségi-kormányzati Dassault Falcon 7X gépen utazhat, amely Budapestről Pekingbe tart. A FlightAware adatai szerint a kormányfő által is használt, HUAF592 jelű Dassault Falcon 7X 15.42-kor szállt fel Budapestről, és a gép keleti irányba indult – írja az Index. Az útról egyelőre nem adott tájékoztatást a magyar kormány, a portál mindenesetre megkérdezte Havasi Bertalant, Orbán szóvivőjét, és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályát az ügyben, de még nem kaptak választ. Orbán Viktor vasárnap a Facebook-oldalán közölte, hogy kormányülést tartott a kormány a Karmelita kolostorban. Hétfőn délelőtt 9 óra 30 perckor tart majd rendkívüli kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

Orbán esetleges kínai útjáról Panyi Szabolcs is posztolt. A VSquare és a Direkt36 újságírója volt az, aki elsőként adta hírül, hogy kijevi útja után két nappal a magyar miniszterelnök Moszkvába is ellátogat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal.

Orbán Viktor július elsején vette át az EU soros elnökségét fél évre, azóta „békemissziója” keretében roppant aktív, kedden találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél Kijevben, majd pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán mennyire tárgyal az EU nevében és felhatalmazásával ezeken az útjain, vita van: Orbán és Putyin nyilatkozataikban azt sejtetik, hogy igen, miközben Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a magyar kormányfő semmilyen formában nem képviseli az EU-t, és az unió más vezetői is tagadják ezt.

Szijjártó Péter közben vasárnap délután nyilatkozatot adott ki arról, hogy a világ legnagyobb elektromos akkumulátor-gyártójának számító CATL alapító-elnökét, Robin Zenget fogadta, és hogy „Magyarország mindent megtesz egy EU-Kína kereskedelmi háború elkerülése céljából”. A külügy sajtóközleménye szerint „Magyarország a soros európai uniós elnöksége idején is minden meg fog tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a kereskedelmi háború Kínával, mivel az súlyos károkat okozna a kontinens számára”. Szijjártó hozzátette azt is, hogy ”a globális autóipar óriási technológiai forradalmon megy keresztül, amelynek a kínai vállalat az egyik legmeghatározóbb szereplője”.

Címkék: Orbán Viktor, Kína